Zadělávané brambory s mrkví
Ingredience
Brambory |
500 g |
Cibule |
2 ks |
Karotka |
500 g |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
2 dl |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Kmín drcený |
2 špetka |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 dl |
Pepř bílý |
3 špetka |
Smetana 12% (konzumní) |
1 dl |
Sůl |
2 špetka |
Vývar zeleninový |
1 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a omyjeme brambory a mrkev. Cibuli očistíme a všechnu zeleninu pokrájíme na plátky. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme sůl, 2 dl vody a pod poklicí ji dusíme 10 minut. Poté zeleninu scedíme a vývar zachytíme.
- Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme smetanu a scezený zeleninový vývar. Omáčku vyšleháme dohladka, dochutíme ji solí, drceným kmínem a pepřem. Pomalu ji povaříme 10-14 minut do zhoustnutí.
- Zapékací mísu vytřeme máslem, dáme do ni brambory s mrkví a cibulí, posypeme 1/2 petrželky a zalijeme bešamelovou omáčkou. Vidličkou zelenínu popícháme, aby se omáčka dostala až ke dnu.
- Pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 25 minut dozlatova. Porce posypeme zbylou petrželkou a servírujeme.