Zadělávané brambory s mrkví

Ingredience


Brambory 500 g
Cibule 2 ks
Karotka 500 g
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 2 dl
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Kmín drcený 2 špetka
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 dl
Pepř bílý 3 špetka
Smetana 12% (konzumní) 1 dl
Sůl 2 špetka
Vývar zeleninový 1 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme a omyjeme brambory a mrkev. Cibuli očistíme a všechnu zeleninu pokrájíme na plátky. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme sůl, 2 dl vody a pod poklicí ji dusíme 10 minut. Poté zeleninu scedíme a vývar zachytíme.
  2. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme smetanu a scezený zeleninový vývar. Omáčku vyšleháme dohladka, dochutíme ji solí, drceným kmínem a pepřem. Pomalu ji povaříme 10-14 minut do zhoustnutí.
  3. Zapékací mísu vytřeme máslem, dáme do ni brambory s mrkví a cibulí, posypeme 1/2 petrželky a zalijeme bešamelovou omáčkou. Vidličkou zelenínu popícháme, aby se omáčka dostala až ke dnu.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 25 minut dozlatova. Porce posypeme zbylou petrželkou a servírujeme.