Finský bramborový pudink
Ingredience
Brambory |
1 kg |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko plnotučné |
7.5 dl |
Mouka pšeničná hrubá |
4 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.4 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 65 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Uvaříme 1 kg dobře omytých brambor v 1,4 litru vody doměkka, vaříme je přibližně 20 minut. Poté je slijeme a horké oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme k nim hrubou mouku, cukr, dobře je promícháme, těsto zakryjeme čistou utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu odpočinout.
- Poté do těsta přidáme sůl, vlahé mléko, roztopené máslo a těsto dobře vyšleháme na lehké pyré.
- Pekáček vytřeme máslem, naplníme ho bramborovým pyré a dáme do předehřáté na 170°C-180°C trouby péct. Pečeme dozlatova až zlatohněda přibližně 35-45 minut. Teplý puding nakrájíme na porce a hned servírujeme.