Hovězí polévka s kroupami

Ingredience


Bobkový list 4 g
Celer řapíkatý 100 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Kosti hovězí řídké 500 g
Mrkev kořen 2 ks
Paprika mletá sladká 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kořen 2 ks
Petržel - nať 20 g
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 3 l
Kroupy ječné 400 g
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté maso dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu. Do vařící polévky vložíme oloupanou cibuli, česnek, bobkový list, očištěnou mrkev s celerem a petrželí. Nakonec vsypeme mletou papriku. Napůl hrnec přiklopíme poklicí a povaříme do změknutí masa 60 minut. Před dokončením vaření přidáme nasekanou petrželovou nať, dochutíme solí, pepřem a stáhneme z ohně.
  2. Oprané a přebrané kroupy namočíme do vody na 60 minut. Potom je scedíme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu, potom povaříme ještě 25-30 minut až do úplného změknutí. Měkké kroupy opět scedíme a necháme okapat a vychladnout.
  3. Maso a zeleninu z vývaru nakrájíme na malé kousky, vsypeme měkké kroupy a zamícháme. Podáváme na jednotlivých teplých hlubokých talířích nebo v polévkových miskách.