Hovězí polévka s kroupami
Ingredience
Bobkový list |
4 g |
Celer řapíkatý |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Kosti hovězí řídké |
500 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Paprika mletá sladká |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kořen |
2 ks |
Petržel - nať |
20 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
Kroupy ječné |
400 g |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Omyté maso dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu. Do vařící polévky vložíme oloupanou cibuli, česnek, bobkový list, očištěnou mrkev s celerem a petrželí. Nakonec vsypeme mletou papriku. Napůl hrnec přiklopíme poklicí a povaříme do změknutí masa 60 minut. Před dokončením vaření přidáme nasekanou petrželovou nať, dochutíme solí, pepřem a stáhneme z ohně.
- Oprané a přebrané kroupy namočíme do vody na 60 minut. Potom je scedíme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu, potom povaříme ještě 25-30 minut až do úplného změknutí. Měkké kroupy opět scedíme a necháme okapat a vychladnout.
- Maso a zeleninu z vývaru nakrájíme na malé kousky, vsypeme měkké kroupy a zamícháme. Podáváme na jednotlivých teplých hlubokých talířích nebo v polévkových miskách.