Zelné plněné listy s masovo-smetanovou náplní
Ingredience
Česnek |
1 stroužek |
Hovězí maso mleté |
200 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rýže předvařená (parboiled) |
100 g |
Smetana 12% (konzumní) |
2.5 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové maso mleté |
250 g |
Voda pitná |
2 dl |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
Zelí hlávkové bílé |
650 g |
Cibule |
2 ks |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Masový vývar |
5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1.5 polévková lžíce |
Olej olivový extra panenský |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sirup karamelový |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 55 min
-
Počet porcí: 4 porce
- 100 g předvařené rýže promyjeme, dáme do rendlíku s 2 dl vody a přivedeme k varu. Pomalu ji vaříme 10 minut, poté zbylou vodu scedíme a rýži necháme vychladnout.
- Do mísy dáme mleté vepřové a hovězí maso. Přidáme k němu předvařenou rýži, sůl, pepř, rozetřený česnek, vejce a smetanu. Směs dobře promícháme.
- Čerstvou hlávku bílého zelí očistíme, listy rozebereme, tvrdší části zlehka rozklepeme dřevěnou paličkou. Ve větším hrnci přivedeme k varu 1.5-2 litry vody. Listy ponoříme do vroucí vody a vaříme je pomalu asi 2 minuty. Poté je scedíme a rozložíme na vál. Osolíme a opepříme. Poskládáme na sebe po dvou listech, na připravené listy poklademe lžicí masovou náplň a pevně je svineme do závitků tak, že dva boční okraje přehneme dovnitř a potom utvoříme závitek.
- Očistíme cibule a drobně je pokrájíme. V zapékací míse na plotně rozpálíme olej s máslem a cibuli osmažíme téměř dozlatova. Poté na ni poklademe závitky, posypeme je karamelovým cukrem a dáme do předem vyhřáté trouby na 240°C péct. Pečeme krátce, asi 10 minut, pak závitky otočíme, podlijeme vývarem a pod poklicí je pečeme a dusíme v troubě při 200°C doměkka přibližně 20-25 minut.
- Zapékací mísu se závitky vyndáme z trouby, závitky vyjmeme. V misce vyšleháme smetanu s moukou a rajským protlakem dohladka. Výpek přivedeme na plotně k varu, přimícháme smetanu s moukou a pomalu vaříme asi 10 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem, závitky vložíme do omáčky, prohřejeme několik minut a hned servírujeme.