Zelné plněné listy s masovo-smetanovou náplní

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Hovězí maso mleté 200 g
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Rýže předvařená (parboiled) 100 g
Smetana 12% (konzumní) 2.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso mleté 250 g
Voda pitná 2 dl
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Zelí hlávkové bílé 650 g
Cibule 2 ks
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Masový vývar 5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 1.5 polévková lžíce
Olej olivový extra panenský 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 špetka
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sirup karamelový 1 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 1.5 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 100 g předvařené rýže promyjeme, dáme do rendlíku s 2 dl vody a přivedeme k varu. Pomalu ji vaříme 10 minut, poté zbylou vodu scedíme a rýži necháme vychladnout.
  2. Do mísy dáme mleté vepřové a hovězí maso. Přidáme k němu předvařenou rýži, sůl, pepř, rozetřený česnek, vejce a smetanu. Směs dobře promícháme.
  3. Čerstvou hlávku bílého zelí očistíme, listy rozebereme, tvrdší části zlehka rozklepeme dřevěnou paličkou. Ve větším hrnci přivedeme k varu 1.5-2 litry vody. Listy ponoříme do vroucí vody a vaříme je pomalu asi 2 minuty. Poté je scedíme a rozložíme na vál. Osolíme a opepříme. Poskládáme na sebe po dvou listech, na připravené listy poklademe lžicí masovou náplň a pevně je svineme do závitků tak, že dva boční okraje přehneme dovnitř a potom utvoříme závitek.
  4. Očistíme cibule a drobně je pokrájíme. V zapékací míse na plotně rozpálíme olej s máslem a cibuli osmažíme téměř dozlatova. Poté na ni poklademe závitky, posypeme je karamelovým cukrem a dáme do předem vyhřáté trouby na 240°C péct. Pečeme krátce, asi 10 minut, pak závitky otočíme, podlijeme vývarem a pod poklicí je pečeme a dusíme v troubě při 200°C doměkka přibližně 20-25 minut.
  5. Zapékací mísu se závitky vyndáme z trouby, závitky vyjmeme. V misce vyšleháme smetanu s moukou a rajským protlakem dohladka. Výpek přivedeme na plotně k varu, přimícháme smetanu s moukou a pomalu vaříme asi 10 minut. Omáčku dochutíme solí, pepřem, závitky vložíme do omáčky, prohřejeme několik minut a hned servírujeme.