Dánská sekaná vařená v páře
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
250 g |
Máslo čerstvé |
5 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1.5 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
5 dl |
Strouhanka |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vepřové maso mleté |
250 g |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Mleté hovězí maso a mleté vepřové maso vložíme do mísy. Oloupanou cibuli jemně nastrouháme, přidáme k masu., doložíme hladkou mouku, sůl, čerstvě pomletý pepř, žloutek, směs promícháme a postupně do ní za stálého míchání přilijeme horkou 12 % smetanu. Mícháme do té doby, než se vše dokonale spojí a směs vychladne. Bílek vyšleháme na tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do masové směsi. Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme, odložíme do misky.
- Formu na nákyp vytřeme dvěma lžícemi másla, vysypeme strouhankou a naplníme sekanou. Umístíme ji do většího hrnce s vařící vodou (1 - 1,5 litru), hrnec uzavřeme poklicí, snížíme teplotu a sekanou uvaříme v páře. Vaříme přibližně 60 až 90 minut. Uvařenou sekanou vyklopíme na teplou mělkou mísu, nakrájíme na plátky, polijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce), posypeme petrželkou a servírujeme.