Dánská sekaná vařená v páře

Ingredience


Cibule 1 ks
Hovězí maso mleté 250 g
Máslo čerstvé 5 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1.5 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 5 dl
Strouhanka 3 polévková lžíce
Sůl 2 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Vepřové maso mleté 250 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Mleté hovězí maso a mleté vepřové maso vložíme do mísy. Oloupanou cibuli jemně nastrouháme, přidáme k masu., doložíme hladkou mouku, sůl, čerstvě pomletý pepř, žloutek, směs promícháme a postupně do ní za stálého míchání přilijeme horkou 12 % smetanu. Mícháme do té doby, než se vše dokonale spojí a směs vychladne. Bílek vyšleháme na tuhý sníh a lehce ho zapracujeme do masové směsi. Petrželku kudrnku omyjeme, vodu setřepeme, drobně pokrájíme, odložíme do misky.
  2. Formu na nákyp vytřeme dvěma lžícemi másla, vysypeme strouhankou a naplníme sekanou. Umístíme ji do většího hrnce s vařící vodou (1 - 1,5 litru), hrnec uzavřeme poklicí, snížíme teplotu a sekanou uvaříme v páře. Vaříme přibližně 60 až 90 minut. Uvařenou sekanou vyklopíme na teplou mělkou mísu, nakrájíme na plátky, polijeme rozpuštěným máslem (3 lžíce), posypeme petrželkou a servírujeme.