Finské steaky ze sobího masa pečené na roštu
Ingredience
Anglická slanina |
200 g |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Sobí steak |
680 g |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr Eidam cihla 40% |
180 g |
Citronová šťáva |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pažitka |
1 polévková lžíce |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
4 špetka |
Sůl |
4 špetka |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Sobí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme ji na 8 tenkých plátků. (přibližně po 75-80 gramech). Nakrájíme si 8 tenkých plátků prorostlé slaniny a 4 plátky tvrdého sýru.
- Připravíme si bylinkové máslo: Omyjeme pažitku s petrželovou natí, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Do misky dáme změklé máslo, 1-2 špetky soli, citrónovou šťávu, máslo vyšleháme do pěny, přidáme bylinky a utvoříme váleček, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce ztuhnout.
- Plátky masa mírně naklepeme, osolíme a posypeme pepřem 4 barev. Připravíme si plněné steaky: Na plátek masa poklademe plátek slaniny, na slaninu dáme plátek sýru, znovu plátek slaniny a překryjeme druhým plátkem masa. Okraje k sobě přichytíme párátky. Takto si připravíme 4 porce. Plněné steaky pečeme na rozpáleném roštu do zlatohněda z každé strany. Během pečení je potíráme olivovým olejem.
- V pánvi si rozehřejeme máslo, na něj rozklepneme vejce, ochutíme je solí, pepřem a usmažíme je do polotuha.
- Upečené steaky dáme na teplé talíře a hned je potřeme usmaženými vajíčky. Na každý steak dáme plátek pažitkového másla a hned servírujeme.