Finské steaky ze sobího masa pečené na roštu

Ingredience


Anglická slanina 200 g
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Sobí steak 680 g
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr Eidam cihla 40% 180 g
Citronová šťáva 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 100 g
Pažitka 1 polévková lžíce
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 2 špetka
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 4 špetka
Sůl 4 špetka
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Sobí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme ji na 8 tenkých plátků. (přibližně po 75-80 gramech). Nakrájíme si 8 tenkých plátků prorostlé slaniny a 4 plátky tvrdého sýru.
  2. Připravíme si bylinkové máslo: Omyjeme pažitku s petrželovou natí, vodu setřepeme a drobně pokrájíme. Do misky dáme změklé máslo, 1-2 špetky soli, citrónovou šťávu, máslo vyšleháme do pěny, přidáme bylinky a utvoříme váleček, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce ztuhnout.
  3. Plátky masa mírně naklepeme, osolíme a posypeme pepřem 4 barev. Připravíme si plněné steaky: Na plátek masa poklademe plátek slaniny, na slaninu dáme plátek sýru, znovu plátek slaniny a překryjeme druhým plátkem masa. Okraje k sobě přichytíme párátky. Takto si připravíme 4 porce. Plněné steaky pečeme na rozpáleném roštu do zlatohněda z každé strany. Během pečení je potíráme olivovým olejem.
  4. V pánvi si rozehřejeme máslo, na něj rozklepneme vejce, ochutíme je solí, pepřem a usmažíme je do polotuha.
  5. Upečené steaky dáme na teplé talíře a hned je potřeme usmaženými vajíčky. Na každý steak dáme plátek pažitkového másla a hned servírujeme.