Pečené kuře s petrželovým máslem
Ingredience
Kuře |
800 g |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
3 kávová lžička |
Voda pitná |
2 dl |
Máslo čerstvé |
100 g |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Sůl |
3 špetka |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mouka polohrubá |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Sůl |
2 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme petrželové máslo: do misky vložíe změklé máslo a sůl, dohromady je utřeme. Omyjeme petrželovou nať, drobně ji pokrájíme a zamícáme do másla.
- Očištěné a dobře omyté kuře celé osušíme. Potřeme ho zevnitř solí, pepřem a petrželovým máslem. Stehna stáhneme k biskupu provázkem, celé kuře zvenku také osolíme, opepříme a potřeme petrželovým máslem. V pánvi rozpálíme olej a kuře z každé strany osmažíme do zlatova, poté vložíme do pekáčku. Podlijeme ho vodou, dáme do trouby, předehřáté na 200°C, pečeme do zlatova asi 50 - 60 minut. Během pečení kuře otáčíme a poléváme výpekem. Upečené kuře vyjmeme, rozvážeme, naporcujeme. Pekáček dáme na plotnu, výpek porášíme moukou a vyšleháme, nevznikly žádné hrudky. Přimícháme smetanu, dochutíme solí a pomalu vaříme asi 10 minut. Poté výpek přecedíme do rendlíku a přidáme máslo. Porce kuřete na talíři přeléváme smetanovou omáčkou, ihned servírujeme.