Pečená husa s jablky a švestkami
Ingredience
Husa domácí |
2000 g |
Jablka |
500 g |
Kmín celý |
2 kávová lžička |
Maizena - kukuřičný škrob |
2 polévková lžíce |
Med včelí |
1.5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Pomeranče |
1 ks |
Sůl |
1.5 polévková lžíce |
Švestky sušené |
200 g |
Voda pitná |
4.5 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 300 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Dobře očištěnou husu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ji jak zevnitř, tak zvenku čistou utěrkou. Hlavu s krkem a křídly odřežeme a odložíme je (např. na polévku). Jablka omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a oloupeme je. Omyjeme sušené švestky (bez pecek). Celou husu osolíme, posypeme kmínem, pepřem, vnitřek husy naplníme jablky i švestkami, husu zašijeme a stehna provázkem stáhneme k biskupu.
- Husu dáme na pekáč, podlijeme ji vodou, zakryjeme víkem a v předehřáté troubě na 100°C pečeme minimálně 2 hodiny. Poté zvýšíme teplotu na 120°C a pečeme další 2 hodiny. Během pečení husu polejeme výpekem a otáčíme ji. Asi 30-35 minut před dopečením, sundáme z pekáče víko, husu potřeme medem, zvýšíme teplotu trouby na 180°C a pečeme ji do zlatohněda.
- Upečenou husu vyjmeme, rozvážeme nohy, vypářeme nitě a husu naporcujeme. Z výpeku slijeme sádlo. V misce si rozmícháme dohladka Maizenu s několika lžícemi šťávy (výpeku), poté zamícháme do zbylého výpeku a krátce, 1 minutu povaříme. Šťávu dochutíme solí a pepřem. Omytý pomerenč osušíme a nakrájíme na plátky.
- Porce husy na talířích polijeme šťávou, ozdobíme plátky pomerenče a servírujeme.