Pečená husa s jablky a švestkami

Ingredience


Husa domácí 2000 g
Jablka 500 g
Kmín celý 2 kávová lžička
Maizena - kukuřičný škrob 2 polévková lžíce
Med včelí 1.5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Pomeranče 1 ks
Sůl 1.5 polévková lžíce
Švestky sušené 200 g
Voda pitná 4.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Dobře očištěnou husu omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ji jak zevnitř, tak zvenku čistou utěrkou. Hlavu s krkem a křídly odřežeme a odložíme je (např. na polévku). Jablka omyjeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a oloupeme je. Omyjeme sušené švestky (bez pecek). Celou husu osolíme, posypeme kmínem, pepřem, vnitřek husy naplníme jablky i švestkami, husu zašijeme a stehna provázkem stáhneme k biskupu.
  2. Husu dáme na pekáč, podlijeme ji vodou, zakryjeme víkem a v předehřáté troubě na 100°C pečeme minimálně 2 hodiny. Poté zvýšíme teplotu na 120°C a pečeme další 2 hodiny. Během pečení husu polejeme výpekem a otáčíme ji. Asi 30-35 minut před dopečením, sundáme z pekáče víko, husu potřeme medem, zvýšíme teplotu trouby na 180°C a pečeme ji do zlatohněda.
  3. Upečenou husu vyjmeme, rozvážeme nohy, vypářeme nitě a husu naporcujeme. Z výpeku slijeme sádlo. V misce si rozmícháme dohladka Maizenu s několika lžícemi šťávy (výpeku), poté zamícháme do zbylého výpeku a krátce, 1 minutu povaříme. Šťávu dochutíme solí a pepřem. Omytý pomerenč osušíme a nakrájíme na plátky.
  4. Porce husy na talířích polijeme šťávou, ozdobíme plátky pomerenče a servírujeme.