Dušená jehněčí plec s brambory, pórkem a mrkví
Ingredience
Jehněčí plec |
650 g |
Nové koření celé |
4 ks |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
6 dl |
Bobkový list |
2 ks |
Brambory |
750 g |
Chléb konzumní |
4 plátek |
Kmín drcený |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
4 ks |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pórek |
2 ks |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vývar zeleninový |
4 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 75 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jehněčí maso z plecka důkladně odblaníme, promyjeme ho v horké vodě, poté pod tekoucí studenou vodou. Maso osušíme a nakrájíme na plátky, dáme je do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nové koření, celý pepř a pod pokličkou pomalu dusíme asi 25 minut. Poté poloměkké maso vyjmeme, osolíme a ochutíme čerstvě pomletým pepřem podle chuti.
- Očistíme pórek, oloupeme mrkev a brambory, zeleninu omyjeme a pokrájíme na plátky. Pórek s mrkví dáme do mísy a promícháme. Zvlášť plátky brambor v míse osolíme, posypeme drceným kmínem a promícháme. Zapékací mísu vytřeme 2-3 lžícemi másla. Postupně do ní budeme vrstvit zeleninu (brambory + mrkev s pórkem) a maso. Zakončíme poslední vrstvou brambor. Mezi vrstvy k masu přidáme po 1 bobkovém listu. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme poklicí a mísu dáme do trouby. Dusíme a zároveň pečeme v předehřáté troubě na 160°C-170°C přibližně 40-45 minut. Takto připravené maso se zeleninou podáváme s čerstvým chlebem.