Dušená jehněčí plec s brambory, pórkem a mrkví

Ingredience


Jehněčí plec 650 g
Nové koření celé 4 ks
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Vývar zeleninový 6 dl
Bobkový list 2 ks
Brambory 750 g
Chléb konzumní 4 plátek
Kmín drcený 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 4 ks
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Pórek 2 ks
Sůl 1 polévková lžíce
Vývar zeleninový 4 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí maso z plecka důkladně odblaníme, promyjeme ho v horké vodě, poté pod tekoucí studenou vodou. Maso osušíme a nakrájíme na plátky, dáme je do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme nové koření, celý pepř a pod pokličkou pomalu dusíme asi 25 minut. Poté poloměkké maso vyjmeme, osolíme a ochutíme čerstvě pomletým pepřem podle chuti.
  2. Očistíme pórek, oloupeme mrkev a brambory, zeleninu omyjeme a pokrájíme na plátky. Pórek s mrkví dáme do mísy a promícháme. Zvlášť plátky brambor v míse osolíme, posypeme drceným kmínem a promícháme. Zapékací mísu vytřeme 2-3 lžícemi másla. Postupně do ní budeme vrstvit zeleninu (brambory + mrkev s pórkem) a maso. Zakončíme poslední vrstvou brambor. Mezi vrstvy k masu přidáme po 1 bobkovém listu. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, zakryjeme poklicí a mísu dáme do trouby. Dusíme a zároveň pečeme v předehřáté troubě na 160°C-170°C přibližně 40-45 minut. Takto připravené maso se zeleninou podáváme s čerstvým chlebem.