Vařené jehněčí s koprovou omáčkou po švédsku
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Jehněčí krkovice |
1.5 kg |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Nové koření celé |
5 ks |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
4 l |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
3 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
1.5 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Vývar jehněčí |
6 dl |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Jehněčí odblaníme, dobře promyjeme vařící vodou (2 litry), poté je promyjeme pod tekoucí studenou vodou, vložíme do hrnce se studenou vodou (2 litry) a pomalu přivedeme k varu. Omyjeme snítky kopru (4 lžíce), 3 lžíce kopru drobně pokrájíme a odložíme. Do vody k masu přidáme bobkový list, celou očištěnou cibuli, 2 stroužky česneku, celý pepř, nové koření, snítky kopru (1 lžíci ) a sůl.
- Maso vaříme pod poklicí pomalu, jen aby probublávalo asi 90 minut doměkka. Z počátku, pokud se ve vývaru utvoří pěna, odebereme ji. Uvařené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme ho v teple. Vývar přecedíme.
- V misce si rozkvedláme 1 dl vývaru se žloutkem. Do misky s pokrájeným koprem přidáme 50 g změklého másla a dobře ho s koprem promícháme.
- V pánvi si rozehřejeme 50 g másla, přidáme 3 lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme 5 dl vychladlého jehněčího vývaru a za stálého míchání jíšku rozvaříme dohladka. Vaříme ji pomalu asi 10 minut.
- Poté přimícháme vývar se žloutkem, podle chuti sůl, cukr, ocet a provaříme. Nakonec přimícháme kopr s máslem, na kousky pokrájené maso, vše necháme ho prohřát a hned podáváme.