Vařené jehněčí s koprovou omáčkou po švédsku

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Jehněčí krkovice 1.5 kg
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Nové koření celé 5 ks
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 4 l
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Kopr čerstvý 3 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 1.5 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Vývar jehněčí 6 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí odblaníme, dobře promyjeme vařící vodou (2 litry), poté je promyjeme pod tekoucí studenou vodou, vložíme do hrnce se studenou vodou (2 litry) a pomalu přivedeme k varu. Omyjeme snítky kopru (4 lžíce), 3 lžíce kopru drobně pokrájíme a odložíme. Do vody k masu přidáme bobkový list, celou očištěnou cibuli, 2 stroužky česneku, celý pepř, nové koření, snítky kopru (1 lžíci ) a sůl.
  2. Maso vaříme pod poklicí pomalu, jen aby probublávalo asi 90 minut doměkka. Z počátku, pokud se ve vývaru utvoří pěna, odebereme ji. Uvařené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme ho v teple. Vývar přecedíme.
  3. V misce si rozkvedláme 1 dl vývaru se žloutkem. Do misky s pokrájeným koprem přidáme 50 g změklého másla a dobře ho s koprem promícháme.
  4. V pánvi si rozehřejeme 50 g másla, přidáme 3 lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme 5 dl vychladlého jehněčího vývaru a za stálého míchání jíšku rozvaříme dohladka. Vaříme ji pomalu asi 10 minut.
  5. Poté přimícháme vývar se žloutkem, podle chuti sůl, cukr, ocet a provaříme. Nakonec přimícháme kopr s máslem, na kousky pokrájené maso, vše necháme ho prohřát a hned podáváme.