Jehněčí pečeně se smetanovou kávou
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Jehněčí kýta |
1.5 kg |
Mrkev kořen |
2 ks |
Olej slunečnicový |
4 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
Káva zrnková |
2 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.5 dl |
Voda pitná |
2 dl |
Masový vývar |
2.5 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
3 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Houby nakládané |
150 g |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Očistíme a omyjeme mrkev a cibule. Zeleninu pokrájíme na plátky.
- Jehněčí pečeni (kýtu bez kosti) dobře odblaníme, omyjeme vařící vodou, poté studenou vodou a osušíme. Maso osolíme.
- V zapékací míse rozpálíme olej a maso v celku zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Přidáme pokrájenou zeleninu, podlijeme vývarem, mísu zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu. Během té doby maso poléváme výpekem a obracíme.
- Uvaříme zrnkovou kávu: v hrnečku 2 lžičky zrnkové kávy zalijeme 2 dl vařící vody, zakryjeme ji pokličkou a necháme několik minut vyluhovat. Kávu přecedíme a přilejeme do ni 0.5 dl smetany. Poloměkké maso přelijeme kávou a pečeme doměkka přibližně 35-45 minut. Maso několikrát ještě polijeme výpekem.
- Upečené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme teplé. Výpek vydusíme na tuk, přimícháme hladkou mouku a osmažíme ji. Přilijeme za stálého míchání studený masový vývar a štávu povaříme asi 10 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem. Štávu rozmixujeme dohladka nebo přecedíme přes síto.
- Teplou pečeni pokrájíme na plátky, dáme je na talíře, ozdobíme snítkami petrželky, k masu přiložíme nakládané sladkokyselé hříbky a servírujeme.
- Štávu k masu podáváme zvlášť v omáčníku.