Jehněčí pečeně se smetanovou kávou

Ingredience


Cibule 2 ks
Jehněčí kýta 1.5 kg
Mrkev kořen 2 ks
Olej slunečnicový 4 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
Káva zrnková 2 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 0.5 dl
Voda pitná 2 dl
Masový vývar 2.5 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 3 špetka
Sůl 0.5 kávová lžička
Houby nakládané 150 g
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme a omyjeme mrkev a cibule. Zeleninu pokrájíme na plátky.
  2. Jehněčí pečeni (kýtu bez kosti) dobře odblaníme, omyjeme vařící vodou, poté studenou vodou a osušíme. Maso osolíme.
  3. V zapékací míse rozpálíme olej a maso v celku zprudka orestujeme z každé strany dozlatova. Přidáme pokrájenou zeleninu, podlijeme vývarem, mísu zakryjeme a pečeme v předehřáté troubě přibližně 1 hodinu. Během té doby maso poléváme výpekem a obracíme.
  4. Uvaříme zrnkovou kávu: v hrnečku 2 lžičky zrnkové kávy zalijeme 2 dl vařící vody, zakryjeme ji pokličkou a necháme několik minut vyluhovat. Kávu přecedíme a přilejeme do ni 0.5 dl smetany. Poloměkké maso přelijeme kávou a pečeme doměkka přibližně 35-45 minut. Maso několikrát ještě polijeme výpekem.
  5. Upečené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme teplé. Výpek vydusíme na tuk, přimícháme hladkou mouku a osmažíme ji. Přilijeme za stálého míchání studený masový vývar a štávu povaříme asi 10 minut. Nakonec ji dochutíme solí a pepřem. Štávu rozmixujeme dohladka nebo přecedíme přes síto.
  6. Teplou pečeni pokrájíme na plátky, dáme je na talíře, ozdobíme snítkami petrželky, k masu přiložíme nakládané sladkokyselé hříbky a servírujeme.
  7. Štávu k masu podáváme zvlášť v omáčníku.