Telecí řízky se sušeným ovocem

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Celer bulvový 80 g
Hovězí vývar základní 200 ml
Hrozinky 60 g
Máslo čerstvé 50 g
Meruňky sušené 60 g
Mouka pšeničná hladká 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 80 g
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Pórek 80 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Solamyl 1.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Švestky sušené 60 g
Telecí kýta 1.5 kg
Voda pitná 0.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí kýtu očistíme, nasolíme, opepříme a obalíme v mouce. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Zbylé ovoce propláchneme horkou vodou a necháme okapat.
  2. Maso v pekáči osmažíme na másle ze všech stran, přidáme k němu zeleninu, bobkové listy, podlijeme vývarem a v předehřáté troubě pečeme pod poklicí. Během pečení maso otáčíme a je-li třeba, přilijeme vodu. Po hodině k masu přidáme sušené ovoce a dusíme další hodinu.
  3. Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Z výpeku odstraníme bobkové listy, zašleháme ve smetaně rozmíchaný škrob a za stálého míchání provaříme.
  4. Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou s ovocem.