Telecí řízky se sušeným ovocem
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Celer bulvový |
80 g |
Hovězí vývar základní |
200 ml |
Hrozinky |
60 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Meruňky sušené |
60 g |
Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
80 g |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Pórek |
80 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Solamyl |
1.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Švestky sušené |
60 g |
Telecí kýta |
1.5 kg |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Telecí kýtu očistíme, nasolíme, opepříme a obalíme v mouce. Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky. Zbylé ovoce propláchneme horkou vodou a necháme okapat.
- Maso v pekáči osmažíme na másle ze všech stran, přidáme k němu zeleninu, bobkové listy, podlijeme vývarem a v předehřáté troubě pečeme pod poklicí. Během pečení maso otáčíme a je-li třeba, přilijeme vodu. Po hodině k masu přidáme sušené ovoce a dusíme další hodinu.
- Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Z výpeku odstraníme bobkové listy, zašleháme ve smetaně rozmíchaný škrob a za stálého míchání provaříme.
- Maso nakrájíme na plátky a podáváme přelité omáčkou s ovocem.