Telecí závitky s petrželkovým máslem
Ingredience
Citronová šťáva |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
70 g |
Petržel - nať |
3 polévková lžíce |
Sůl |
2 špetka |
Cibule |
2 ks |
Hovězí vývar základní |
4 dl |
Karotka |
2 ks |
Máslo čerstvé |
60 g |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Telecí kýta |
700 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
1.5 dl |
Sůl |
3 špetka |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Připravíme si petrželkové máslo: Do misky dáme změklé máslo. Petrželovou nať omyjeme a velmi drobně pokrájíme. K máslu přidáme sůl, citrónovou šťávu a vymícháme ho do pěny, poté zamícháme petrželku.
- Telecí kýtu odblaníme, omyjeme, osušíme a přes vlákno nakrájíme 4 plátky silné asi 1-1,5 cm. Maso mírně naklepeme, osolíme a posypeme čerstvě pomletým bílým pepřem. Plátky potřeme petrželkovým máslem, těsně zavineme do závitků a převážeme nití (hlavně i boční okraje).
- Očištěnou cibuli s karotkou nakrájíme na plátky. Zapékací mísu vytřeme máslem, na dno poklademe plátky cibule a karotky. Na ně položíme závitky a vložíme je do předehřáté trouby na 240°C. Z prudka je opečeme z každé strany dozlatova. Poté je zalijeme hovězím vývarem, zakryjeme a dusíme při 170°C-180°C přibližně 60-80 minut doměkka.
- Měkké závitky vyjmeme, odstraníme z nich opatrně nitě a odložíme do teplé mísy, abychom je uchovali teplé. V misce si rozmícháme dohladka Maizenu ve smetaně. Výpek přelijeme připravenou smetanou a pomalu, za stálého míchání, povaříme 1 minutu a dochutíme solí. K závitkům na talíři přilijeme omáčku se zeleninou a hned servírujeme.