Vepřové domácí klobásy po švédsku

Ingredience


Cukr krupice 2 polévková lžíce
Hřebíček mletý 1.5 kávová lžička
Maizena - kukuřičný škrob 150 g
Masový vývar 5 dl
Nové koření mleté 2.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 2.5 kávová lžička
Sůl 4 polévková lžíce
Telecí maso přední 1 kg
Vepřová plec 3.5 kg
Vepřová střeva tenká 200 g
Zázvor mletý 1.5 kávová lžička
Cukr krupice 4 polévková lžíce
Dusičnan draselný 1 kávová lžička
Sůl 4 polévková lžíce
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyté vepřové a telecí maso bez blan pokrájíme na menší kousky a 2x jemně přemeleme na masovém strojku. Pomleté maso dáme do velké mísy. Přidáme k němu bramborovou moučku, promícháme a poté postupně, za stále míchání přiléváme masový chladný vývar. Masovou hmotu musíme míchat minimálně 1 hodinu. Poté přidáme sůl, cukr, čerstvě pomletý pepř, mleté nové koření, mletý hřebíček, mletý zázvor a mletý kmín. Směs důkladně znovu prošleháme. Omytá vepřová střívka naplníme masovou náplní a utváříme převázaním provázku 15-20 cm dlouhé klobásky.
  2. Klobásky důkladně osušíme, potřeme směsí cukru, soli a ledku. Odložíme je na chladné místo, zakryjeme utěrkou a necháme je uležet 1 hodinu.
  3. Ve velkém hrnci přivedeme k varu 3-4 lítry vody. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní klobásky a pomalu je vaříme 30-45 minut.
  4. Teplé klobásky hned servírujeme.