Vepřové domácí klobásy po švédsku
Ingredience
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Hřebíček mletý |
1.5 kávová lžička |
Maizena - kukuřičný škrob |
150 g |
Masový vývar |
5 dl |
Nové koření mleté |
2.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2.5 kávová lžička |
Sůl |
4 polévková lžíce |
Telecí maso přední |
1 kg |
Vepřová plec |
3.5 kg |
Vepřová střeva tenká |
200 g |
Zázvor mletý |
1.5 kávová lžička |
Cukr krupice |
4 polévková lžíce |
Dusičnan draselný |
1 kávová lžička |
Sůl |
4 polévková lžíce |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 100 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Omyté vepřové a telecí maso bez blan pokrájíme na menší kousky a 2x jemně přemeleme na masovém strojku. Pomleté maso dáme do velké mísy. Přidáme k němu bramborovou moučku, promícháme a poté postupně, za stále míchání přiléváme masový chladný vývar. Masovou hmotu musíme míchat minimálně 1 hodinu. Poté přidáme sůl, cukr, čerstvě pomletý pepř, mleté nové koření, mletý hřebíček, mletý zázvor a mletý kmín. Směs důkladně znovu prošleháme. Omytá vepřová střívka naplníme masovou náplní a utváříme převázaním provázku 15-20 cm dlouhé klobásky.
- Klobásky důkladně osušíme, potřeme směsí cukru, soli a ledku. Odložíme je na chladné místo, zakryjeme utěrkou a necháme je uležet 1 hodinu.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu 3-4 lítry vody. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní klobásky a pomalu je vaříme 30-45 minut.
- Teplé klobásky hned servírujeme.