Švédská pomerančová pěna

Ingredience


Citronová šťáva 1 dl
Cukr krupice 200 g
Pomeranč červený 1 ks
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Pomerančová šťáva 4 dl
Smetana 33% (šlehačka) 2 dl
Voda pitná 3 polévková lžíce
Želatina 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do rendlíku dáme 3 plátky želatiny, smícháme se třemi lžícemi studené vody a necháme nabobtnat. Poté pomalu zahříváme, až se rozpustí, často promícháme. Dáváme pozor, aby nepřišla k varu, stačí jen zahřívat na 70 - 80°C. Poté želatinu necháme vychladnout.
  2. Červený pomeranč omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ho. Z pomeranče jemně nastrouháme kůru. V misce smícháme žloutky se 100 g cukru a vyšleháme do pěny. Přimícháme pomerančovou kůru, pomerančovou i citrónovou šťávu, směs důkladně vymícháme.
  3. Z vaječných bílků a 100 g cukru vyšleháme tuhý sníh. Do žloutkového krému postupně (za stálého šlehání) přidáváme želatinu a šleháme do ztuhnutí. Poté zlehka zapracujeme sníh z bílků. Pomerančovou pěnu dáme do skleněných pohárů a necháme je v chladničce asi 1 - 2 hodiny vychladnout. Mezitím oloupeme pomeranč, abychom získali čisté dílky bez bílých slupek. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.
  4. Vychladlou pomerančovou pěnu ozdobíme šlehačkou, měsíčky pomeranče a podáváme.