Švédská pomerančová pěna
Ingredience
Citronová šťáva |
1 dl |
Cukr krupice |
200 g |
Pomeranč červený |
1 ks |
Pomerančová kůra |
1 polévková lžíce |
Pomerančová šťáva |
4 dl |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 dl |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
Želatina |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 5 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do rendlíku dáme 3 plátky želatiny, smícháme se třemi lžícemi studené vody a necháme nabobtnat. Poté pomalu zahříváme, až se rozpustí, často promícháme. Dáváme pozor, aby nepřišla k varu, stačí jen zahřívat na 70 - 80°C. Poté želatinu necháme vychladnout.
- Červený pomeranč omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme ho. Z pomeranče jemně nastrouháme kůru. V misce smícháme žloutky se 100 g cukru a vyšleháme do pěny. Přimícháme pomerančovou kůru, pomerančovou i citrónovou šťávu, směs důkladně vymícháme.
- Z vaječných bílků a 100 g cukru vyšleháme tuhý sníh. Do žloutkového krému postupně (za stálého šlehání) přidáváme želatinu a šleháme do ztuhnutí. Poté zlehka zapracujeme sníh z bílků. Pomerančovou pěnu dáme do skleněných pohárů a necháme je v chladničce asi 1 - 2 hodiny vychladnout. Mezitím oloupeme pomeranč, abychom získali čisté dílky bez bílých slupek. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku.
- Vychladlou pomerančovou pěnu ozdobíme šlehačkou, měsíčky pomeranče a podáváme.