Domácí pudink z karamelu, smetany a mandlí
Ingredience
Olej z vlašských ořechů |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
170 g |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1.5 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
5 dl |
Vejce slepičí |
4 ks |
Maliny |
4 polévková lžíce |
Mandle plátky |
4 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 47 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Pudinkové formičky, ve kterých budeme péct, vytřeme voňavým olejem. Do pánve vsypeme 170 g pískového cukru, přidáme 3 lžíce vody a za stálého míchání uvaříme zlatý karamel, který nalijeme do misek. Vyšleháme smetanu s cukrem, vejci a vanilkovým cukrem. Směs přecedíme přes jemné síto a nalijeme do formiček, které umístíme na hlubší plech, do nějž jsme nalili vařící vodu. Vaříme pomalu ve vodní lázni v předehřáté troubě za teploty 150 - 160°C přibližně 25 - 40 minut (podle velikosti a obsahu formiček).
- Abychom zjistili, že je pudink hotový, píchneme do jeho středu špejlí - pokud karamelová šťáva vytéká z otvoru, je pudink již upečený. Maliny omyjeme a necháme okapat.
- Pudink ponecháme ve formičkách do vychladnutí, poté vyklopíme na talířky, ozdobíme plátky mandlí, čerstvými malinami a podáváme.