Běloruské studené rybí krokety Halky

Ingredience


Česnek 4 stroužek
Cibule 4 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Kapr obecný 800 g
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Mléko polotučné 125 ml
Mouka pšeničná hladká 3 polévková lžíce
Olej rostlinný 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Protlak rajčatový 100 ml
Sůl 3 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Víno bílé 100 ml
Zakysaná smetana 125 ml
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Menšího kapra očistíme, vykucháme, zbavíme hlavy, ploutví i ocasu, stáhneme kůži a rybu podle možností vykostíme. Potřebné množství masa (cca 600 g) nakrájíme na kousky, zbylé maso odložíme pro jiné použití. Na lžíci oleje necháme zesklovatět nasekanou cibuli, do vlažného mléka namočíme na kusy nakrájené žemle.
  2. K nakrájenému rybímu masu přidáme připravenou cibuli se žemlí a vše dvakrát umeleme. Směs osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, spojíme s vejcem, důkladně zamícháme a vytvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu, které následně obalíme v mouce a opečeme na oleji.
  3. Teplé opečené krokety vložíme do kastrolu, zalijeme rajským protlakem, bílým vínem, přidáme cukr, sůl, nasekaný kopr, zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 10 - 15 minut. Kastrol stáhneme z ohně, vmícháme zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem a dáme nejméně na 6 hodin rozležet do chladu
  4. Krokety přelité omáčkou podáváme jako studenou večeři, předkrm, případně jako chuťovku.