Běloruské studené rybí krokety Halky
Ingredience
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
4 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Kapr obecný |
800 g |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Mléko polotučné |
125 ml |
Mouka pšeničná hladká |
3 polévková lžíce |
Olej rostlinný |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Protlak rajčatový |
100 ml |
Sůl |
3 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno bílé |
100 ml |
Zakysaná smetana |
125 ml |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Menšího kapra očistíme, vykucháme, zbavíme hlavy, ploutví i ocasu, stáhneme kůži a rybu podle možností vykostíme. Potřebné množství masa (cca 600 g) nakrájíme na kousky, zbylé maso odložíme pro jiné použití. Na lžíci oleje necháme zesklovatět nasekanou cibuli, do vlažného mléka namočíme na kusy nakrájené žemle.
- K nakrájenému rybímu masu přidáme připravenou cibuli se žemlí a vše dvakrát umeleme. Směs osolíme, opepříme, přidáme sekanou petrželku, spojíme s vejcem, důkladně zamícháme a vytvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu, které následně obalíme v mouce a opečeme na oleji.
- Teplé opečené krokety vložíme do kastrolu, zalijeme rajským protlakem, bílým vínem, přidáme cukr, sůl, nasekaný kopr, zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni 10 - 15 minut. Kastrol stáhneme z ohně, vmícháme zakysanou smetanu s prolisovaným česnekem a dáme nejméně na 6 hodin rozležet do chladu
- Krokety přelité omáčkou podáváme jako studenou večeři, předkrm, případně jako chuťovku.