Koláč s kokosovým krémem

Ingredience


Cukr krupice 30 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Voda pitná 15 ml
Cukr moučkový 100 g
Kokos strouhaný 180 g
Máslo čerstvé 25 g
Mléko polotučné 420 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Pomerančová kůra 50 g
Pomerančová šťáva 25 ml
Šlehačka ve spreji 200 g
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy vsypeme mouku, cukr a promícháme. Přidáme měkké máslo, vodu a vypracujeme hladké těsto, necháme půl hodiny odpočinout. Vyválíme na plát, vložíme do koláčové formy, propícháme vidličkou a dáme do lednice na 30 minut uležet. Poté těsto zakryjeme alobalem, zatížíme mřížkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut. Mřížku odstraníme a pečeme dalších 10 minut.
  2. Mezitím připravíme krém: do hrnce nalijeme mléko, přidáme máslo, silně zahřejeme (ale nevaříme). Do mléka zašleháme žloutky, moučkový cukr, mouku, strouhaný kokos, stále šleháme a zahříváme, dokud krém nezhoustne. Nakonec vmícháme pomerančovou šťávu, strouhanou pomerančovou kůru, krém naneseme na koláč a necháme vychladnout.
  3. Koláč naporcujeme, před podáváním ozdobíme šlehačkou.