Koláč s kokosovým krémem
Ingredience
Cukr krupice |
30 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Voda pitná |
15 ml |
Cukr moučkový |
100 g |
Kokos strouhaný |
180 g |
Máslo čerstvé |
25 g |
Mléko polotučné |
420 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g |
Pomerančová kůra |
50 g |
Pomerančová šťáva |
25 ml |
Šlehačka ve spreji |
200 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy vsypeme mouku, cukr a promícháme. Přidáme měkké máslo, vodu a vypracujeme hladké těsto, necháme půl hodiny odpočinout. Vyválíme na plát, vložíme do koláčové formy, propícháme vidličkou a dáme do lednice na 30 minut uležet. Poté těsto zakryjeme alobalem, zatížíme mřížkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme cca 20 minut. Mřížku odstraníme a pečeme dalších 10 minut.
- Mezitím připravíme krém: do hrnce nalijeme mléko, přidáme máslo, silně zahřejeme (ale nevaříme). Do mléka zašleháme žloutky, moučkový cukr, mouku, strouhaný kokos, stále šleháme a zahříváme, dokud krém nezhoustne. Nakonec vmícháme pomerančovou šťávu, strouhanou pomerančovou kůru, krém naneseme na koláč a necháme vychladnout.
- Koláč naporcujeme, před podáváním ozdobíme šlehačkou.