Litevský zvěřinový sýr
Ingredience
Bažant obecný |
400 g |
Celer bulvový |
0.25 ks |
Jalovec |
6 ks |
Majonéza |
200 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Muškátový květ |
0.5 kávová lžička |
Nové koření celé |
4 ks |
Okurky nakládané |
4 ks |
Pepř černý celý |
8 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
Sýr Ementál (Primátor) |
100 g |
Víno červené |
150 ml |
Voda pitná |
1.5 l |
Želatina |
2 kávová lžička |
Zvěřinový vývar |
350 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Malého oškubaného vykuchaného bažanta rozčtvrtíme, oloupeme mrkev a čtvrtku malého celeru, na jemno nastrouháme sýr Ementál.
- Bažanta vložíme do osolené vařící vody, přidáme celý pepř, jalovec i nové koření a vaříme asi 80 minut. Po hodině přidáme ho hrnce oloupanou kořenovou zeleninu, nakrájenou na kusy.
- Když je maso měkké, vyjmeme ho, vývar zcedíme, maso vykostíme, umeleme a dáme do mísy.
- Do masa vmícháme změklé máslo, strouhaný sýr, přidáme vývar z bažanta, do kterého jsme rozmíchali 2 lžičky želatiny a červené víno. Promícháme, podle chuti přisolíme, přidáme muškátový květ s pepřem a znovu promícháme. Směs upravíme na servírovací mísu, v chladnu necháme ztuhnout.
- Podáváme s majonézou a kyselými okurkami.