Litevský zvěřinový sýr

Ingredience


Bažant obecný 400 g
Celer bulvový 0.25 ks
Jalovec 6 ks
Majonéza 200 g
Máslo čerstvé 125 g
Mrkev kořen 1 ks
Muškátový květ 0.5 kávová lžička
Nové koření celé 4 ks
Okurky nakládané 4 ks
Pepř černý celý 8 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Sůl 2 kávová lžička
Sýr Ementál (Primátor) 100 g
Víno červené 150 ml
Voda pitná 1.5 l
Želatina 2 kávová lžička
Zvěřinový vývar 350 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Malého oškubaného vykuchaného bažanta rozčtvrtíme, oloupeme mrkev a čtvrtku malého celeru, na jemno nastrouháme sýr Ementál.
  2. Bažanta vložíme do osolené vařící vody, přidáme celý pepř, jalovec i nové koření a vaříme asi 80 minut. Po hodině přidáme ho hrnce oloupanou kořenovou zeleninu, nakrájenou na kusy.
  3. Když je maso měkké, vyjmeme ho, vývar zcedíme, maso vykostíme, umeleme a dáme do mísy.
  4. Do masa vmícháme změklé máslo, strouhaný sýr, přidáme vývar z bažanta, do kterého jsme rozmíchali 2 lžičky želatiny a červené víno. Promícháme, podle chuti přisolíme, přidáme muškátový květ s pepřem a znovu promícháme. Směs upravíme na servírovací mísu, v chladnu necháme ztuhnout.
  5. Podáváme s majonézou a kyselými okurkami.