Studená voskresenská nakládaná hovězí pečeně
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Česnek |
6 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hovězí roštěnka níz. peč. |
2 kg |
Hovězí vývar základní |
200 ml |
Hřebíček |
1 kávová lžička |
Jalovec |
1 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Koriandr mletý |
3 kávová lžička |
Máta |
2 kávová lžička |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření celé |
1 kávová lžička |
Ocet vinný |
1 l |
Paprika mletá sladká |
2 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Povidla švestková |
500 g |
Slanina vepřová |
200 g |
Sůl |
4 polévková lžíce |
Vývar zeleninový |
200 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí roštěnec zbavíme blan, posypeme solí, vložíme do velké porcelánové mísy a postavíme na několik hodin do chladu.
- Zatím svaříme ocet se 2 bobkovými listy, 10 hřebíčky, 10 jalovčinkami, 10 zrnky nového koření, 5 zrnky pepře a 2 lžičkami soli. Nálev necháme vychladnout a zalijeme jím na několik dní maso, které v nálevu 2x denně obracíme.
- Dále připravíme švestkovou omáčku. Půl kg švestkových povidel vložíme do kastrolu, podlijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni je necháme rozvařit. Do tohoto základu přidáme 6 prolisovaných stroužků česneku, 2 lžíce sekaného kopru, 3 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky sladké papriky a 2 lžičky utřené sušené máty, osolíme a ještě 5 minut povaříme. Omáčku dáme vychladnout a hned podáváme. Uchovat ji můžeme v chladničce ve sklenici, zalitou lžící oleje.
- Naložené maso vyjmeme z nálevu, osušíme a vložíme do kastrolu na rozškvařenou slaninu, maso opečeme ze všech stran, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, 1 bobkový list a 5 zrnek pepře, necháme zasmahnout, podlijeme osoleným horkým hovězím vývarem a přikryté dusíme doměkka, tedy asi 80-90 minut. Maso pak přendáme na mísu, necháme vychladnout, ostrým nožem naporcujeme a přelijeme propasírovanou šťávou z pečeně.
- Podáváme se studenou švestkovou omáčkou.