Studená voskresenská nakládaná hovězí pečeně

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Česnek 6 stroužek
Cibule 2 ks
Hovězí roštěnka níz. peč. 2 kg
Hovězí vývar základní 200 ml
Hřebíček 1 kávová lžička
Jalovec 1 kávová lžička
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Koriandr mletý 3 kávová lžička
Máta 2 kávová lžička
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 1 kávová lžička
Ocet vinný 1 l
Paprika mletá sladká 2 kávová lžička
Pepř černý celý 1 kávová lžička
Povidla švestková 500 g
Slanina vepřová 200 g
Sůl 4 polévková lžíce
Vývar zeleninový 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí roštěnec zbavíme blan, posypeme solí, vložíme do velké porcelánové mísy a postavíme na několik hodin do chladu.
  2. Zatím svaříme ocet se 2 bobkovými listy, 10 hřebíčky, 10 jalovčinkami, 10 zrnky nového koření, 5 zrnky pepře a 2 lžičkami soli. Nálev necháme vychladnout a zalijeme jím na několik dní maso, které v nálevu 2x denně obracíme.
  3. Dále připravíme švestkovou omáčku. Půl kg švestkových povidel vložíme do kastrolu, podlijeme zeleninovým vývarem a na mírném ohni je necháme rozvařit. Do tohoto základu přidáme 6 prolisovaných stroužků česneku, 2 lžíce sekaného kopru, 3 lžičky mletého koriandru, 2 lžičky sladké papriky a 2 lžičky utřené sušené máty, osolíme a ještě 5 minut povaříme. Omáčku dáme vychladnout a hned podáváme. Uchovat ji můžeme v chladničce ve sklenici, zalitou lžící oleje.
  4. Naložené maso vyjmeme z nálevu, osušíme a vložíme do kastrolu na rozškvařenou slaninu, maso opečeme ze všech stran, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, 1 bobkový list a 5 zrnek pepře, necháme zasmahnout, podlijeme osoleným horkým hovězím vývarem a přikryté dusíme doměkka, tedy asi 80-90 minut. Maso pak přendáme na mísu, necháme vychladnout, ostrým nožem naporcujeme a přelijeme propasírovanou šťávou z pečeně.
  5. Podáváme se studenou švestkovou omáčkou.