Marinovaná zelenina po arménsku
Ingredience
Červená řepa |
2 ks |
Česnek |
24 stroužek |
Cibule |
4 ks |
Estragon |
0.5 kávová lžička |
Jablka |
3 ks |
Kopr čerstvý |
4 polévková lžíce |
Lilek |
3 ks |
Máta |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
3 ks |
Ocet vinný |
50 ml |
Okurka salátová |
1 ks |
Paprika zelená |
4 ks |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Rajčata zelená |
5 ks |
Sůl |
3 polévková lžíce |
Voda pitná |
3.5 l |
Zelí hlávkové bílé |
1 ks |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V hrnci svaříme 1 l vody se solí, přidáme vinný ocet, přivedeme do varu, ale nevaříme a do horkého nálevu nasypeme sekaný estragon, mátu, kopr a petrželku, hrnec přikryjeme a nálev necháme vychladnout.
- Zatím si připravíme zeleninu. Lilky nakrájíme na kolečka, 1 minutu je povaříme v osolené vodě vyjmeme z vody a necháme na cedníku okapat. Mrkve a červenou řepu vcelku povaříme 5 minut, mrkve nakrájíme na kolečka a oloupané řepy na nudličky. Ostatní zeleninu zpracujeme v syrovém stavu. Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku podélně na poloviny, paprikové lusky, okurku, zelená rajčata a jablka na nudličky.
- Všechnu zeleninu promícháme a vložíme do většího kameninového hrnce, nebo velké okurkové sklenice, zalijeme studenou marinádou a necháme v chladnu týden uležet.
- Arménská marinovaná zelenina je vhodnou přílohou k masu, vaječným i bramborovým pokrmům, uzeninám i jako samostatný předkrm.