Marinovaná zelenina po arménsku

Ingredience


Červená řepa 2 ks
Česnek 24 stroužek
Cibule 4 ks
Estragon 0.5 kávová lžička
Jablka 3 ks
Kopr čerstvý 4 polévková lžíce
Lilek 3 ks
Máta 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 3 ks
Ocet vinný 50 ml
Okurka salátová 1 ks
Paprika zelená 4 ks
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Rajčata zelená 5 ks
Sůl 3 polévková lžíce
Voda pitná 3.5 l
Zelí hlávkové bílé 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V hrnci svaříme 1 l vody se solí, přidáme vinný ocet, přivedeme do varu, ale nevaříme a do horkého nálevu nasypeme sekaný estragon, mátu, kopr a petrželku, hrnec přikryjeme a nálev necháme vychladnout.
  2. Zatím si připravíme zeleninu. Lilky nakrájíme na kolečka, 1 minutu je povaříme v osolené vodě vyjmeme z vody a necháme na cedníku okapat. Mrkve a červenou řepu vcelku povaříme 5 minut, mrkve nakrájíme na kolečka a oloupané řepy na nudličky. Ostatní zeleninu zpracujeme v syrovém stavu. Zelí nakrouháme, cibuli nakrájíme na kolečka, stroužky česneku podélně na poloviny, paprikové lusky, okurku, zelená rajčata a jablka na nudličky.
  3. Všechnu zeleninu promícháme a vložíme do většího kameninového hrnce, nebo velké okurkové sklenice, zalijeme studenou marinádou a necháme v chladnu týden uležet.
  4. Arménská marinovaná zelenina je vhodnou přílohou k masu, vaječným i bramborovým pokrmům, uzeninám i jako samostatný předkrm.