Marinované zelí po gruzínsku
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Celer bulvový |
1 ks |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Červená řepa |
1 ks |
Kapie |
2 ks |
Mrkev kořen |
3 ks |
Ocet vinný |
250 ml |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
Zelí hlávkové bílé |
1 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Hlávku zelí nakrájíme na osminky a spolu s rozkrojenou červenou kapií spaříme vařící vodou, dále doměkka uvaříme červenou řepu, celer a mrkev. Kapii nakrájíme na proužky, červenou řepu s celerem na hranolky a mrkev na kolečka.
- Osminky zelí vložíme do keramické nebo porcelánové nádoby, proložíme nakrájenou zeleninou, bobkovým listem, sekanou petrželkou a celerovou natí a zalijeme horkým nálevem z vinného octa smíchaného 1:1 s vodou a svařeného s mletou paprikou a solí.
- Nádobu uzavřeme a necháme stát na chladném místě 3 dny.
- Podáváme jako přílohu k masu, bramborovým jídlům a slaným moučníkům.