Marinované zelí po gruzínsku

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Celer bulvový 1 ks
Celer - nať 1 polévková lžíce
Červená řepa 1 ks
Kapie 2 ks
Mrkev kořen 3 ks
Ocet vinný 250 ml
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 3 l
Zelí hlávkové bílé 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hlávku zelí nakrájíme na osminky a spolu s rozkrojenou červenou kapií spaříme vařící vodou, dále doměkka uvaříme červenou řepu, celer a mrkev. Kapii nakrájíme na proužky, červenou řepu s celerem na hranolky a mrkev na kolečka.
  2. Osminky zelí vložíme do keramické nebo porcelánové nádoby, proložíme nakrájenou zeleninou, bobkovým listem, sekanou petrželkou a celerovou natí a zalijeme horkým nálevem z vinného octa smíchaného 1:1 s vodou a svařeného s mletou paprikou a solí.
  3. Nádobu uzavřeme a necháme stát na chladném místě 3 dny.
  4. Podáváme jako přílohu k masu, bramborovým jídlům a slaným moučníkům.