Paprikový koláč s cuketou po provensálsku

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
Listové těsto 250 g
Cuketa 2 ks
Olej olivový 3 polévková lžíce
Paprika červená 2 ks
Paprika zelená 2 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava: Koláčovou formu nebo hlubší plech na pečení vymažeme lžící másla, na pomoučení válu budeme potřebovat asi 4 lžíce hladké mouky. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
  2. Koláč: Listové těsto rozválíme na plát, který bude o něco větší, než koláčová forma nebo plech na pečení. Těstový plát rozložíme do připravené pečící nádoby tak aby těsto mělo miskovitý tvar a necháme ho tuhnout v lednici asi 30 minut. Než těsto v lednici ztuhne, připravíme si náplň.
  3. Náplň: Zelené a červené kapie zbavíme jádřinců, nakrájíme je na kostky a opečeme je na pánvi v olivovém oleji tak, aby změkly.
  4. Opékáme je asi 8 minut. Měkké kousky paprik necháme okapat od zbytků oleje. Cuketu očistíme, nakrájíme ji na kolečka. Nakrájenou cuketu opečeme dozlatova na olivovém oleji a necháme ji také okapat.
  5. V misce nebo hrnku našleháme smetanu s jedním celým vejcem a roztok ochutíme solí a pepřem. V mléčném roztoku pak rozmícháme pečené kousky paprik a dobře promícháme. Paprikovou směs pak vlejeme do připraveného koláčového korpusu.
  6. Obvod koláče obložíme opečenými kolečky cukety a pečeme asi 40 minut v předehřáté troubě, dokud okraje koláče nezezlátnou. Tento zeleninový koláč můžeme servírovat jako hlavní chod nebo pohoštění, teplý.