Šči s hlávkovým zelím a pohankou

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Celer bulvový 1 ks
Celer - nať 1 polévková lžíce
Česnek 4 stroužek
Cibule 2 ks
Houby nakládané 100 g
Houby sušené 2 polévková lžíce
Hovězí maso přední 750 g
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Majoránka 3 kávová lžička
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Pepř černý celý 8 ks
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Pohanka 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 3.5 l
Zakysaná smetana 200 ml
Zelí hlávkové bílé 1.5 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Hovězí maso, celou neoloupanou cibuli, půlku velké mrkve, petržele a malého celeru zalijeme ve velkém hrnci 2 litry vody a dáme vařit. Po hodině a půl vývar osolíme a vaříme dále. Když maso změkne, vývar procedíme.
  2. Mezitím dáme vařit v 0,5 l vody předem namočené a na kousky nakrájené sušené houby spolu se dvěma lžícemi pohanky. Když houby změknou, přidáme lžíci másla a vše vlijeme do masového vývaru.
  3. Do tohoto základu vložíme nakrouhané spařené hlávkové zelí, na kousky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou druhou půlku mrkve petržele a celeru, zelenou petrželkou a celerovou natí a okořeníme majoránkou, bobkovým listem a celým pepřem. Polévku osolíme, vaříme ještě 20 minut, pak ji sundáme z ohně, přidáme prolisovaný česnek se sekaným koprem, zakryjeme pokličkou a necháme v teple 15 minut ustát.
  4. Před podáním přidáme do polévky pokrájené nakládané houby, šlehačku a zakysanou smetanu.