Šči s hlávkovým zelím a pohankou
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Celer bulvový |
1 ks |
Celer - nať |
1 polévková lžíce |
Česnek |
4 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Houby nakládané |
100 g |
Houby sušené |
2 polévková lžíce |
Hovězí maso přední |
750 g |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Majoránka |
3 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř černý celý |
8 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Pohanka |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
3.5 l |
Zakysaná smetana |
200 ml |
Zelí hlávkové bílé |
1.5 kg |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Hovězí maso, celou neoloupanou cibuli, půlku velké mrkve, petržele a malého celeru zalijeme ve velkém hrnci 2 litry vody a dáme vařit. Po hodině a půl vývar osolíme a vaříme dále. Když maso změkne, vývar procedíme.
- Mezitím dáme vařit v 0,5 l vody předem namočené a na kousky nakrájené sušené houby spolu se dvěma lžícemi pohanky. Když houby změknou, přidáme lžíci másla a vše vlijeme do masového vývaru.
- Do tohoto základu vložíme nakrouhané spařené hlávkové zelí, na kousky nakrájené maso, nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou druhou půlku mrkve petržele a celeru, zelenou petrželkou a celerovou natí a okořeníme majoránkou, bobkovým listem a celým pepřem. Polévku osolíme, vaříme ještě 20 minut, pak ji sundáme z ohně, přidáme prolisovaný česnek se sekaným koprem, zakryjeme pokličkou a necháme v teple 15 minut ustát.
- Před podáním přidáme do polévky pokrájené nakládané houby, šlehačku a zakysanou smetanu.