Staroruská ucha kalja z candáta
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Brambory |
4 ks |
Candát obecný |
1.5 kg |
Cibule |
2 ks |
Citronová šťáva |
2 kávová lžička |
Estragon |
1 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Okurky nakládané |
2 ks |
Pepř černý celý |
10 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Pórek |
1 ks |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Velkého candáta zbavíme šupin, hlavy a ploutví, vykucháme a nakrájíme na díly.
- Hlavu, ploutve a jedlé vnitřnosti ve větším hrnci zalijeme vařící vodou, přidáme čtvrcené neoloupané cibule, čtvrtky oloupaných brambor, nakrájenou mrkev a petržel, osolíme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Potom sejmeme z ohně, sebereme pěnu, vývar přecedíme a znovu uvedeme do varu.
- Mezitím na malé kostičky nakrájíme větší nakládané okurky a v pánvi na 2 lžících másla po obou stranách opečeme osolené díly ryby.
- Opečenou rybu a nakrájené okurky vložíme do vývaru, výpek na pánvi zasypeme 2 lžícemi mouky, krátce zasmažíme, jíšku rozšleháme s trochou horkého vývaru a vlijeme do polévky.
- Přilijeme okurkový nálev, okořeníme celým pepřem a bobkovým listem a vaříme asi 15 minut. Na posledních 5 minut vaření přidáme na kolečka nakrájený pórek. Pak polévku stáhneme z ohně, pokapeme citronovou šťávou, vhodíme nasekaný estragon, špetku šafránu, podle chuti přisolíme, zakryjeme poklicí a necháme ještě 10 minut ustát.
- Polévku podáváme posypanou sekaným koprem.