Staroruská ucha kalja z candáta

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Brambory 4 ks
Candát obecný 1.5 kg
Cibule 2 ks
Citronová šťáva 2 kávová lžička
Estragon 1 kávová lžička
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 1 ks
Okurky nakládané 2 ks
Pepř černý celý 10 ks
Petržel kořen 1 ks
Pórek 1 ks
Šafrán 1 špetka
Sůl 1.5 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Velkého candáta zbavíme šupin, hlavy a ploutví, vykucháme a nakrájíme na díly.
  2. Hlavu, ploutve a jedlé vnitřnosti ve větším hrnci zalijeme vařící vodou, přidáme čtvrcené neoloupané cibule, čtvrtky oloupaných brambor, nakrájenou mrkev a petržel, osolíme a na mírném ohni vaříme asi 20 minut. Potom sejmeme z ohně, sebereme pěnu, vývar přecedíme a znovu uvedeme do varu.
  3. Mezitím na malé kostičky nakrájíme větší nakládané okurky a v pánvi na 2 lžících másla po obou stranách opečeme osolené díly ryby.
  4. Opečenou rybu a nakrájené okurky vložíme do vývaru, výpek na pánvi zasypeme 2 lžícemi mouky, krátce zasmažíme, jíšku rozšleháme s trochou horkého vývaru a vlijeme do polévky.
  5. Přilijeme okurkový nálev, okořeníme celým pepřem a bobkovým listem a vaříme asi 15 minut. Na posledních 5 minut vaření přidáme na kolečka nakrájený pórek. Pak polévku stáhneme z ohně, pokapeme citronovou šťávou, vhodíme nasekaný estragon, špetku šafránu, podle chuti přisolíme, zakryjeme poklicí a necháme ještě 10 minut ustát.
  6. Polévku podáváme posypanou sekaným koprem.