Mleté telecí řízky v omáčce
Ingredience
Hovězí vývar základní |
300 ml |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mouka pšeničná hladká |
50 g |
Muškátový oříšek |
2 špetka |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sádlo vepřové škvařené |
50 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
40 ml |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Telecí kýta |
600 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Maso rozkrájíme na kostky a umeleme, petrželovou nať posekáme na jemno. V míse promícháme maso se solí, pepřem, natí, mletým muškátovým oříškem, vejcem, rozpuštěným máslem a smetanou. Vypracujeme kompaktní hmotu, ze které tvoříme placky. Obalujeme je v mouce a smažíme na sádle z obou stran do zlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme na teple.
- Do výpeku vmícháme zbývající mouku a za stálého míchání osmažíme. Poté zašleháme vývar a alespoň 10 minut za stálého míchání provaříme. Na závěr do omáčky vrátíme řízky a 5 minut na mírném plameni dusíme.