Mleté telecí řízky v omáčce

Ingredience


Hovězí vývar základní 300 ml
Máslo čerstvé 40 g
Mouka pšeničná hladká 50 g
Muškátový oříšek 2 špetka
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sádlo vepřové škvařené 50 g
Smetana 33% (šlehačka) 40 ml
Sůl 0.5 kávová lžička
Telecí kýta 600 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso rozkrájíme na kostky a umeleme, petrželovou nať posekáme na jemno. V míse promícháme maso se solí, pepřem, natí, mletým muškátovým oříškem, vejcem, rozpuštěným máslem a smetanou. Vypracujeme kompaktní hmotu, ze které tvoříme placky. Obalujeme je v mouce a smažíme na sádle z obou stran do zlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme na teple.
  2. Do výpeku vmícháme zbývající mouku a za stálého míchání osmažíme. Poté zašleháme vývar a alespoň 10 minut za stálého míchání provaříme. Na závěr do omáčky vrátíme řízky a 5 minut na mírném plameni dusíme.