Soljanka z hovězího masa
Ingredience
Celer bulvový |
1 ks |
Cibule |
2 ks |
Citrony |
1 ks |
Drůbeží maso vařené |
200 g |
Houby nakládané |
150 g |
Hovězí maso přední |
600 g |
Kapary |
2 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
4 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření celé |
7 ks |
Okurky nakládané |
4 ks |
Olivy černé |
16 ks |
Párky jemné |
2 ks |
Pepř černý celý |
12 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Rajčata |
3 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
200 g |
Voda pitná |
3 l |
Zakysaná smetana |
8 polévková lžíce |
Zelí hlávkové bílé |
0.25 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Přední hovězí maso, neloupanou cibuli, velkou mrkev, petržel a malý celer dáme vařit do 2 l vody. Přibližně po hodině a půl vývar osolíme a když maso změkne, vývar procedíme, maso rozkrájíme na kousky.
- Mezitím nakrouháme čtvrtku hlávky zelí, spolu s nakládanými houbami ji spaříme vařící vodou, na kostky pokrájíme vařené drůbeží i uzené maso a rajčata, na kolečka párky, nadrobno velké kyselé okurky i cibuli. Nálev z okurek svaříme.
- 400 ml svařeného okurkového nálevu přilijeme do hovězího vývaru a přivedeme k varu. Přidáme veškeré nakrájené maso, houby, zelí s rajčaty i cibuli, vypeckované, napůl překrájené olivy a kapary. Podle chuti přisolíme, přidáme celý pepř, nové koření, na mírném ohni slabě povaříme asi 15 minut.
- Při podávání vložíme do talíře soljanky zakysanou smetanu, plátek citronu, zelenou petrželku a kopr.