Zama, moldavská drůbeží polévka

Ingredience


Celer bulvový 0.5 ks
Cibule 4 ks
Citrony 1 ks
Fazolové lusky 350 g
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Kuře 800 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mrkev kořen 2 ks
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 2 l
Zakysaná smetana 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kuře rozčtvrtíme, vložíme do vařící, mírně osolené vody a uvaříme do měkka. Vývar přecedíme, maso narychlo opečeme na másle nebo pod grilem a uložíme v teple.
  2. Mezitím na kousky pokrájíme mladé fazolové lusky, nasekáme cibuli, na nudličky nakrájíme mrkev, petržel a celer.
  3. Do scezeného vývaru dáme vařit připravenou zeleninu, po 20 minutách mírného varu přidáme šťávu z jednoho citronu, přisolíme, necháme přejít varem a odstavíme. Vejce i lžičku sladké papriky důkladně rozšleháme se zakysanou smetanou a vlijeme do horké polévky, kterou okamžitě prošleháme, aby se bílek nesrazil. Před podáváním do polévky vmícháme sekanou petrželku a kopr.
  4. Na talíře rozdělíme vykostěné čtvrtky kuřete, zalijeme je polévkou a podáváme s bílým pečivem.