Zama, moldavská drůbeží polévka
Ingredience
Celer bulvový |
0.5 ks |
Cibule |
4 ks |
Citrony |
1 ks |
Fazolové lusky |
350 g |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Kuře |
800 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
2 ks |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
2 l |
Zakysaná smetana |
150 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kuře rozčtvrtíme, vložíme do vařící, mírně osolené vody a uvaříme do měkka. Vývar přecedíme, maso narychlo opečeme na másle nebo pod grilem a uložíme v teple.
- Mezitím na kousky pokrájíme mladé fazolové lusky, nasekáme cibuli, na nudličky nakrájíme mrkev, petržel a celer.
- Do scezeného vývaru dáme vařit připravenou zeleninu, po 20 minutách mírného varu přidáme šťávu z jednoho citronu, přisolíme, necháme přejít varem a odstavíme. Vejce i lžičku sladké papriky důkladně rozšleháme se zakysanou smetanou a vlijeme do horké polévky, kterou okamžitě prošleháme, aby se bílek nesrazil. Před podáváním do polévky vmícháme sekanou petrželku a kopr.
- Na talíře rozdělíme vykostěné čtvrtky kuřete, zalijeme je polévkou a podáváme s bílým pečivem.