Košíčky plněné šlehačkou

Ingredience


Cukr krupice 60 g
Mandle loupané 100 g
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 200 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Olej slunečnicový 2 polévková lžíce
Čokoláda mléčná 3 polévková lžíce
Mandle plátky 30 g
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Loupané mandle jemně nastrouháme. Do misky pokrájíme změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a směs vyšleháme do pěny. Vsypeme prosátou hladkou mouku, mandle a vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce 1 - 2 hodiny odpočinout. Poté formičky na košíčky vytřeme slabě olejem a vyplníme je asi 2 mm silnou vrstvou těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C do zlatova po dobu cca 15 - 20 minut. Vychladlé košíčky vyklopíme.
  2. Mléčnou čokoládu nastrouháme do misky. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, poté do ní zlehka zapracujeme čokoládu.
  3. Košíčky naplníme ozdobně šlehačkou, dozdobíme plátky mandlí, košíčky vložíme na mísu a podáváme.