Košíčky plněné šlehačkou
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Mandle loupané |
100 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
200 g |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Olej slunečnicový |
2 polévková lžíce |
Čokoláda mléčná |
3 polévková lžíce |
Mandle plátky |
30 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Loupané mandle jemně nastrouháme. Do misky pokrájíme změklé máslo, přidáme cukr, žloutky a směs vyšleháme do pěny. Vsypeme prosátou hladkou mouku, mandle a vypracujeme vláčné těsto. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme do potravinářské fólie a necháme v chladničce 1 - 2 hodiny odpočinout. Poté formičky na košíčky vytřeme slabě olejem a vyplníme je asi 2 mm silnou vrstvou těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C do zlatova po dobu cca 15 - 20 minut. Vychladlé košíčky vyklopíme.
- Mléčnou čokoládu nastrouháme do misky. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, poté do ní zlehka zapracujeme čokoládu.
- Košíčky naplníme ozdobně šlehačkou, dozdobíme plátky mandlí, košíčky vložíme na mísu a podáváme.