Bozartma, gruzínská drůbeží polévka

Ingredience


Česnek 6 stroužek
Cibule 5 ks
Citrony 1 ks
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Kopr čerstvý 3 polévková lžíce
Kuře 800 g
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Máta 1 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata 5 ks
Šafrán 1 špetka
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Velké kuře rozčtvrtíme, vložíme do vařící, lehce osolené vody a téměř do měkka uvaříme. Vývar přecedíme, odložíme.
  2. Maso vykostíme, rpzkrájíme na kousky a spolu s nakrájenou cibulí ho v kastrolu na másle opečeme, poté k němu přidáme pokrájená rajčata a vše podusíme do měkka.
  3. Mezitím připravíme nasekaný kopr, petrželku, mátu a prolisujeme česnek.
  4. Základ zalijeme přecezeným vývarem, osolíme, okořeníme pepřem, sladkou paprikou i špetkou šafránu, přidáme lžíci cukru, šťávu z jednoho citronu, zelené natě s česnekem a necháme přejít varem.