Bozartma, gruzínská drůbeží polévka
Ingredience
Česnek |
6 stroužek |
Cibule |
5 ks |
Citrony |
1 ks |
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
3 polévková lžíce |
Kuře |
800 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Máta |
1 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
5 ks |
Šafrán |
1 špetka |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Velké kuře rozčtvrtíme, vložíme do vařící, lehce osolené vody a téměř do měkka uvaříme. Vývar přecedíme, odložíme.
- Maso vykostíme, rpzkrájíme na kousky a spolu s nakrájenou cibulí ho v kastrolu na másle opečeme, poté k němu přidáme pokrájená rajčata a vše podusíme do měkka.
- Mezitím připravíme nasekaný kopr, petrželku, mátu a prolisujeme česnek.
- Základ zalijeme přecezeným vývarem, osolíme, okořeníme pepřem, sladkou paprikou i špetkou šafránu, přidáme lžíci cukru, šťávu z jednoho citronu, zelené natě s česnekem a necháme přejít varem.