Bozbaš, národní arménská polévka ze skopového masa

Ingredience


Brambory 4 ks
Citrony 2 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Fazole 300 g
Jablka 2 ks
Kopr čerstvý 1 polévková lžíce
Libeček 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata 3 ks
Skopová plec 600 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 2 l
Zakysaná smetana 6 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Skopovou plec rozkrájíme na kostky, zalijeme dvěma litry vody, přidáme den předem namočené malé fazole a vaříme asi 90 minut. Maso poté drátěnou naběračkou z hrnce vyjmeme, na másle po všech stranách opečeme, následně ho vrátíme do vývaru a vaříme do měkka. K masu postupně přidáváme oloupané rozčtvrcené brambory, pokrájená rajčata a na kostky nakrájená (jádřinců zbavená) jablka.
  2. Asi 15 minut před koncem vaření bozbaš osolíme, okořeníme tlučeným pepřem, sladkou paprikou, přidáme cukr a ochutíme šťávou ze 2 citronů, sekanou petrželkou, koprem i libečkem.
  3. Polévku rozdělíme do talířů, do každého přidáme lžíci zakysané smetany a podáváme.