Okroška, studená ruská polévka

Ingredience


Brambory vařené 6 ks
Brukev řepka 3 ks
Celer - nať 3 polévková lžíce
Chléb celozrnný žitný 2 kg
Cibule 3 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 15 g
Drůbeží maso vařené 450 g
Estragon 1 polévková lžíce
Hořčice 2 polévková lžíce
Hovězí maso vařené 450 g
Kmín celý 0.5 kávová lžička
Kopr čerstvý 3 polévková lžíce
Mrkev kořen 3 ks
Okurka salátová 2 ks
Okurky nakládané 3 ks
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 1 polévková lžíce
Vejce slepičí 6 ks
Voda pitná 3 l
Zázvor mletý 1 špetka
Smetana zakysaná 15% 250 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Okroška je studená polévka, jejímž základem je chlebový kvas, vařené nebo pečené maso a zelenina. Pro její přípravu můžeme využít různých masových zbytků.
  2. Nejprve připravíme chlebový kvas: nakrájíme 2 kg tmavého žitného chleba na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme třemi litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu vmícháme lžičku cukru, 15 g droždí a necháme 3 hodiny v teple vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a dáme vychladit. Dále v malém množství vody uvaříme brukev, mrkev a vejce natvrdo, necháme vychladnout.
  3. Vařené maso, brukev, mrkev, menší salátovou okurku, nakládanou okurku i vařené brambory rozkrájíme na malé kostičky, cibuli s cibulovou natí nadrobno posekáme, vše promícháme v míse. Potom smícháme 150 ml okurkového nálevu s mletým pepřem, hořčicí, nasekanými natěmi petrželky, celeru, kopru i estragonu a vlijeme na nakrájenou zeleninu i maso. Vše důkladně promícháme, necháme půl hodiny uležet.
  4. Potom přilijeme litr chlebového kvasu, osolíme a přimícháme rozsekaná vařená vejce.
  5. Okrošku podáváme se lžící zakysané smetany.