Okroška, studená ruská polévka
Ingredience
Brambory vařené |
6 ks |
Brukev řepka |
3 ks |
Celer - nať |
3 polévková lžíce |
Chléb celozrnný žitný |
2 kg |
Cibule |
3 ks |
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
15 g |
Drůbeží maso vařené |
450 g |
Estragon |
1 polévková lžíce |
Hořčice |
2 polévková lžíce |
Hovězí maso vařené |
450 g |
Kmín celý |
0.5 kávová lžička |
Kopr čerstvý |
3 polévková lžíce |
Mrkev kořen |
3 ks |
Okurka salátová |
2 ks |
Okurky nakládané |
3 ks |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
3 l |
Zázvor mletý |
1 špetka |
Smetana zakysaná 15% |
250 ml |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Okroška je studená polévka, jejímž základem je chlebový kvas, vařené nebo pečené maso a zelenina. Pro její přípravu můžeme využít různých masových zbytků.
- Nejprve připravíme chlebový kvas: nakrájíme 2 kg tmavého žitného chleba na kostky a dáme na chvíli opražit do trouby. Opražený chléb zalijeme třemi litry vařící vody, po 3 - 4 hodinách ji slijeme. Do výluhu vmícháme lžičku cukru, 15 g droždí a necháme 3 hodiny v teple vykvasit, asi půl hodiny před koncem kvašení přidáme špetku mletého zázvoru a půl lžičky kmínu. Poté kvas scedíme a dáme vychladit. Dále v malém množství vody uvaříme brukev, mrkev a vejce natvrdo, necháme vychladnout.
- Vařené maso, brukev, mrkev, menší salátovou okurku, nakládanou okurku i vařené brambory rozkrájíme na malé kostičky, cibuli s cibulovou natí nadrobno posekáme, vše promícháme v míse. Potom smícháme 150 ml okurkového nálevu s mletým pepřem, hořčicí, nasekanými natěmi petrželky, celeru, kopru i estragonu a vlijeme na nakrájenou zeleninu i maso. Vše důkladně promícháme, necháme půl hodiny uležet.
- Potom přilijeme litr chlebového kvasu, osolíme a přimícháme rozsekaná vařená vejce.
- Okrošku podáváme se lžící zakysané smetany.