Těstovinový dort s paprikami a houbami

Ingredience


Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej olivový 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Sýr Parmezán 200 g
Těstoviny Vermicelli 230 g
Voda pitná 1 l
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Paprika zelená 1 ks
Žampiony čerstvé 140 g
Mléko polotučné 150 ml
Muškátový oříšek 2 g
Oregano sušené 1 kávová lžička
Pepř černý mletý 2 g
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Sůl 2 g
Vejce slepičí 3 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava: hlubokou koláčovou (nebo dortovou) formu vymažme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
  2. Těstoviny: ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny do poloměkka. Poté je scedíme, ochutíme lžící olivového oleje a dvěma lžícemi másla. Takto ochucené těstoviny důkladně promícháme pomocí dvou vidliček a urovnáme do připravené pečicí nádoby ve tvaru kruhu tak, abychom získali tvar dortu se sníženou středovou částí (pro zeleninovou náplň s houbami). Středovou část těstovin naplníme směsí s houbami, zalijeme smetanovou zálivkou, posypeme strouhaným Parmezánem a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud náplň neztuhne a sýr se neroztaví. Tento pokrm servírujeme horký, zpravidla jako hlavní chod.
  3. Zeleninová náplň s houbami: cibuli nasekáme nadrobno, očištěnou papriku pokrájíme na kolečka, žampióny očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na lžíci másla v pánvi za stálého promíchávání necháme zesklovatět rozsekanou cibuli. K orestované cibuli přidáme pokrájené žampióny a papriku, poté 2 minuty restujeme, dokud zelenina nezměkne. Touto náplní vyplníme střed připravovaného těstovinového dortu.
  4. Smetanová zálivka: smetanu zředíme mlékem, do roztoku vmícháme vejce, zálivku ochutíme muškátovým oříškem, oreganem, solí a pepřem. Zálivkou posléze přelijeme rozloženou houbovou náplň na těstovinách.