Těstovinový dort s paprikami a houbami
Ingredience
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1 kávová lžička |
Sýr Parmezán |
200 g |
Těstoviny Vermicelli |
230 g |
Voda pitná |
1 l |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce |
Paprika zelená |
1 ks |
Žampiony čerstvé |
140 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Muškátový oříšek |
2 g |
Oregano sušené |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce |
Sůl |
2 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Příprava: hlubokou koláčovou (nebo dortovou) formu vymažme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 180°C.
- Těstoviny: ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny do poloměkka. Poté je scedíme, ochutíme lžící olivového oleje a dvěma lžícemi másla. Takto ochucené těstoviny důkladně promícháme pomocí dvou vidliček a urovnáme do připravené pečicí nádoby ve tvaru kruhu tak, abychom získali tvar dortu se sníženou středovou částí (pro zeleninovou náplň s houbami). Středovou část těstovin naplníme směsí s houbami, zalijeme smetanovou zálivkou, posypeme strouhaným Parmezánem a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud náplň neztuhne a sýr se neroztaví. Tento pokrm servírujeme horký, zpravidla jako hlavní chod.
- Zeleninová náplň s houbami: cibuli nasekáme nadrobno, očištěnou papriku pokrájíme na kolečka, žampióny očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na lžíci másla v pánvi za stálého promíchávání necháme zesklovatět rozsekanou cibuli. K orestované cibuli přidáme pokrájené žampióny a papriku, poté 2 minuty restujeme, dokud zelenina nezměkne. Touto náplní vyplníme střed připravovaného těstovinového dortu.
- Smetanová zálivka: smetanu zředíme mlékem, do roztoku vmícháme vejce, zálivku ochutíme muškátovým oříškem, oreganem, solí a pepřem. Zálivkou posléze přelijeme rozloženou houbovou náplň na těstovinách.