Žemle se sušenými rajčaty
Ingredience
Droždí sušené |
10 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
40 ml |
Mouka chlebová |
230 g |
Rajčata sušená sterilovaná |
50 g |
Sůl |
4 g |
Tuk |
25 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
15 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Do mísy vsypeme mouku, sůl, sušené droždí, přilijeme vlažné mléko, rozpuštěné máslo, přidáme vejce a vypracujeme těsto. Zakryjeme ubrouskem, necháme kynout přibližně hodinu a půl. Sušená rajčata namočíme, dáme okapat, rozkrájíme nadrobno, zapracujeme do těsta a ještě dvě minuty důkladně hněteme. Vytvarujeme osm žemlí, vyskládáme je na vymaštěný plech, potřeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 230°C asi 15 minut do zlatova.
- Před podáváním necháme žemle vychladnout.