Bramborový páj s cibulí
Ingredience
Brambory vařené |
800 g |
Cibule červená |
120 g |
Cibulka jarní |
150 g |
Listové těsto |
500 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
150 ml |
Sůl |
8 g |
Tuk |
25 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Jarní cibulku s oloupanou červenou cibulí pokrájíme nadrobno, vařené brambory trochu rozmačkáme, osolíme, opepříme, smícháme se 30 ml smetany a s cibulí. Listové těsto rozpůlíme a vyválíme na dvě stejně velké placky. Formu na koláče vymažeme tukem, vložíme do ní jednu placku, doprostřed naneseme bramborovou směs, okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a zakryjeme druhým kusem těsta. Okraje přimáčkneme, uprostřed uděláme malý otvor, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200°C asi půl hodiny. Zbylou smetanu rozmícháme se zbylým vejcem, otvorem vlijeme do páje, poté pečeme ještě 15 minut.
- Páj upravíme na velký servírovací talíř a ihned podáváme.