Bramborový páj s cibulí

Ingredience


Brambory vařené 800 g
Cibule červená 120 g
Cibulka jarní 150 g
Listové těsto 500 g
Pepř černý mletý 1 g
Smetana 33% (šlehačka) 150 ml
Sůl 8 g
Tuk 25 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jarní cibulku s oloupanou červenou cibulí pokrájíme nadrobno, vařené brambory trochu rozmačkáme, osolíme, opepříme, smícháme se 30 ml smetany a s cibulí. Listové těsto rozpůlíme a vyválíme na dvě stejně velké placky. Formu na koláče vymažeme tukem, vložíme do ní jednu placku, doprostřed naneseme bramborovou směs, okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a zakryjeme druhým kusem těsta. Okraje přimáčkneme, uprostřed uděláme malý otvor, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 200°C asi půl hodiny. Zbylou smetanu rozmícháme se zbylým vejcem, otvorem vlijeme do páje, poté pečeme ještě 15 minut.
  2. Páj upravíme na velký servírovací talíř a ihned podáváme.