Páj se sýrem a celerem
Ingredience
Máslo čerstvé |
25 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
130 g |
Sůl |
4 g |
Sýr Ementál (Primátor) |
25 g |
Tuk |
25 g |
Voda pitná |
50 ml |
Celer bulvový |
130 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
100 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
50 ml |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Sůl |
6 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, celer očistíme a nastrouháme nahrubo. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, česnek, celer, orestujeme, osolíme, přidáme špetku cayenského pepře, zaprášíme moukou, orestujeme, přilijeme mléko a vaříme do zhoustnutí.
- Do mísy vsypeme mouku, sůl, strouhaný sýr, promícháme, přidáme máslo, zapracujeme do moučné směsi, přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Tři čtvrtiny těsta vyválíme na 6 placek, zbytek na tenký plát, ze kterého vykrojíme 6 koleček. Plech potřeme tukem, vyskládáme na něj placky, vytvoříme okraje, na placky naneseme celerovou směs z pánve, zakryjeme kolečky z těsta, páje uprostřed propíchneme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 220°C asi 20 minut.
- Po upečení upravíme na talíře a podáváme.