Páj se sýrem a celerem

Ingredience


Máslo čerstvé 25 g
Mouka pšeničná hladká T 650 130 g
Sůl 4 g
Sýr Ementál (Primátor) 25 g
Tuk 25 g
Voda pitná 50 ml
Celer bulvový 130 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 100 g
Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 50 ml
Pepř cayenský 1 špetka
Sůl 6 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, celer očistíme a nastrouháme nahrubo. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, česnek, celer, orestujeme, osolíme, přidáme špetku cayenského pepře, zaprášíme moukou, orestujeme, přilijeme mléko a vaříme do zhoustnutí.
  2. Do mísy vsypeme mouku, sůl, strouhaný sýr, promícháme, přidáme máslo, zapracujeme do moučné směsi, přilijeme vodu a vypracujeme těsto. Tři čtvrtiny těsta vyválíme na 6 placek, zbytek na tenký plát, ze kterého vykrojíme 6 koleček. Plech potřeme tukem, vyskládáme na něj placky, vytvoříme okraje, na placky naneseme celerovou směs z pánve, zakryjeme kolečky z těsta, páje uprostřed propíchneme, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 220°C asi 20 minut.
  3. Po upečení upravíme na talíře a podáváme.