Chřest bílý s holandskou omáčkou
Ingredience
Chřest bílý |
700 g |
Citronová šťáva |
8 ml |
Máslo čerstvé |
100 g |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
3 l |
Vývar zeleninový |
3 dl |
Šunka dušená |
130 g |
Sýr Čedar |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Čerstvý očištěný chřest svážeme do jednoho svazečku, uvaříme v hrnci se špetkou soli v osolené a oslazené vodě do měkka. Poté scedíme a necháme okapat.
- Žloutky dáme do kastrůlku, přilijeme vývar a kastrůlek dáme nad horkou lázeň (připravenou ze 2 l vody). Za stálého míchání šleháme až do zahoustnutí. Přilijeme citrónovou šťávu, dochutíme špetkou solí, nakonec vložíme máslo, které za stálého mícháním rozpustíme, uvaříme hustou omáčku.
- Na mělké talíře rozdělíme podle porcí okapaný chřest, každou porci posypeme na malé kostky rozkrájenou šunkou a zasypeme nastrouhaným sýrem. Nakonec povrch přelijeme horkou omáčkou a podáváme.