Plněné žampióny na zakysané smetaně

Ingredience


Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 80 g
Olej olivový extra panenský 80 ml
Pepř černý mletý 1 špetka
Rýže loupaná 200 g
Sůl 2 špetka
Voda pitná 8 dl
Žampiony čerstvé 500 g
Máslo čerstvé 60 g
Kari koření 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 špetka
Sůl 1 špetka
Zakysaná smetana 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vhodného kastrůlku vsypeme rýži, zalijeme horkou vodou, osolíme a na mírném ohni povaříme do měkka. Z důkladně očištěných žampiónů odřízneme nožičky, které rozkrájíme na malé kousky. V pánvi na rozpáleném másle osmahneme oloupanou, na malé kousky pokrájenou cibuli. Přidáme nakrájené nožičky ze žampiónů, osmahneme do měkka a odstavíme ze sporáku. Vmícháme uvařenou rýži, ochutíme špetkou solí, pepřem a dobře promícháme.
  2. Připravenou náplní naplníme kloboučky žampiónů, naskládáme je na máslem vymazaný plech, polijeme olejem a vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupních pečeme 20 minut. Smetanu smícháme podle chuti se solí, pepřem, kari kořením a krátce před dopečením jí žampióny podlijeme.