Plněné žampióny na zakysané smetaně
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
80 g |
Olej olivový extra panenský |
80 ml |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rýže loupaná |
200 g |
Sůl |
2 špetka |
Voda pitná |
8 dl |
Žampiony čerstvé |
500 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Kari koření |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 špetka |
Sůl |
1 špetka |
Zakysaná smetana |
250 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do vhodného kastrůlku vsypeme rýži, zalijeme horkou vodou, osolíme a na mírném ohni povaříme do měkka. Z důkladně očištěných žampiónů odřízneme nožičky, které rozkrájíme na malé kousky. V pánvi na rozpáleném másle osmahneme oloupanou, na malé kousky pokrájenou cibuli. Přidáme nakrájené nožičky ze žampiónů, osmahneme do měkka a odstavíme ze sporáku. Vmícháme uvařenou rýži, ochutíme špetkou solí, pepřem a dobře promícháme.
- Připravenou náplní naplníme kloboučky žampiónů, naskládáme je na máslem vymazaný plech, polijeme olejem a vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupních pečeme 20 minut. Smetanu smícháme podle chuti se solí, pepřem, kari kořením a krátce před dopečením jí žampióny podlijeme.