Upakra - sladké taštičky s mandlemi
Ingredience
Cukr krupice |
60 g |
Maizena - kukuřičný škrob |
100 g |
Mandle |
50 g |
Máslo čerstvé |
230 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
230 g |
Voda pitná |
3 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Mandle |
100 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V rendlíku přivedeme k varu 2 - 3 dl vody, vložíme mandle a povaříme je cca minutu. Poté je scedíme a oloupeme. Z vychladlých mandlí dvě třetiny pokrájíme na drobno, vsypeme do misky a smícháme s hrubým krystalovým cukrem. Zbylou třetinu mandlí pomeleme na masovém strojku. Do mísy vložíme měkké máslo s cukrem, vyšleháme do pěny, poté přimícháme kukuřičnou mouku (Maizenu), hladkou mouku, pomleté mandle a těsto dobře vypracujeme. Musí být hladké a vláčné. Zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme na 30 minut do chladničky.
- Těsto položíme na pomoučený vál a vytvoříme z něj 2 - 3 mm silný plát. Kulatou formičkou o průměru 4 až 5 cm vykrajujeme placičky. Do každé položíme na střed celou loupanou mandli. Těsto přehneme přes mandli do dvou třetin. Taštičky přeneseme na plech vytřený olejem. Taštičky potřeme rozšlehaným vejcem, celé posypeme krystalovým cukrem s mandlemi a dáme péct do trouby, předehřáté na 200°C. Pečeme do zlatohněda, přibližně 10 minut. Vychladlé taštičky položíme na mísu a podáváme.