Burgundské ztracené vejce

Ingredience


Bobkový list 5 g
Česnek 2 stroužek
Chléb celozrnný žitný 6 krajíc
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 160 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 špetka
Petržel - nať 20 g
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 3 g
Vejce slepičí 6 ks
Víno bílé 5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupanou cibuli i česnek pokrájíme na kousky, osmahneme v pánvi na 80 g rozpáleného másla do zlatova, zalijeme vínem, přidáme sůl, pepř, tymián, a bobkový list. Na mírném ohni povaříme 5 minut a scedíme. Vejce rozklepneme do naběračky, opatrně vpustíme do horkého ochuceného vína a povaříme ještě 4 minuty. Na dezertní talířky podle porci rozložíme krajíce celozrnného chleba a hotová vejce vybereme děravou naběračkou, poté je klademe na chléb na dezertních talířcích.
  2. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, přisypeme mouku a zapražíme na světlou jíšku. Vložíme ji do vařící vinné tekutiny, dobře prošleháme a uvaříme na hladkou omáčku.
  3. Teplou omáčkou přelijeme vejce na talířcích, ozdobíme posekanou petrželovou natí a podáváme.