Zázvorky z třtinového cukru
Ingredience
Cukr třtinový |
100 g |
Hřebíček mletý |
0.5 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
750 g |
Sirup řepný |
1 dl |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Zázvor mletý |
1.5 kávová lžička |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 14 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Do mísy pokrájíme na kousky změklé máslo, které utřeme do pěny. Do rendlíku vlijeme 1 dl řepného sirupu, přidáme 100 g třtinového (nebo karamelového) cukru, 1,5 lžičky mletého zázvoru, lžičku mleté skořice, půl lžičky mletého hřebíčku, vše pomalu zahřejeme a za stálého míchání přivedeme k varu. Promícháme, rendlík s kořením odstavíme z plotny a za stálého míchání postupně teplé koření přiléváme k máslu, šleháme až do vychladnutí. Poté přidáme vejce a prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Těsto důkladně vypracujeme, musí být hladké a vláčné. Z mísy ho přeneseme na pomoučený vál. Ještě těsto poprášíme podle potřeby moukou (aby se nelepilo), znovu vypracujeme a zformujeme do válečku.
- Poté ho rozválíme na plát silný asi 2 - 3 mm, vykrájíme kolečka a klademe je na plech, vyložený pečicím papírem. Dáme je péct do předehřáté trouby na 150 - 170°C do zlatova až zlatohněda. Pečeme přibližně 7 až 12 minut.
- Vychladlé zázvorky dáme na mísu a podáváme.