Zázvorky z třtinového cukru

Ingredience


Cukr třtinový 100 g
Hřebíček mletý 0.5 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 150 g
Mouka pšeničná hladká T 650 750 g
Sirup řepný 1 dl
Skořice mletá 1 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Zázvor mletý 1.5 kávová lžička
Mouka pšeničná hladká T 650 4 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy pokrájíme na kousky změklé máslo, které utřeme do pěny. Do rendlíku vlijeme 1 dl řepného sirupu, přidáme 100 g třtinového (nebo karamelového) cukru, 1,5 lžičky mletého zázvoru, lžičku mleté skořice, půl lžičky mletého hřebíčku, vše pomalu zahřejeme a za stálého míchání přivedeme k varu. Promícháme, rendlík s kořením odstavíme z plotny a za stálého míchání postupně teplé koření přiléváme k máslu, šleháme až do vychladnutí. Poté přidáme vejce a prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva. Těsto důkladně vypracujeme, musí být hladké a vláčné. Z mísy ho přeneseme na pomoučený vál. Ještě těsto poprášíme podle potřeby moukou (aby se nelepilo), znovu vypracujeme a zformujeme do válečku.
  2. Poté ho rozválíme na plát silný asi 2 - 3 mm, vykrájíme kolečka a klademe je na plech, vyložený pečicím papírem. Dáme je péct do předehřáté trouby na 150 - 170°C do zlatova až zlatohněda. Pečeme přibližně 7 až 12 minut.
  3. Vychladlé zázvorky dáme na mísu a podáváme.