Voňavé cukroví se zázvorem a mandlemi
Ingredience
Hřebíček mletý |
2 kávová lžička |
Kypřicí prášek do pečiva |
1 kávová lžička |
Mandle |
200 g |
Máslo čerstvé |
220 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 g |
Sirup javorový |
1 dl |
Skořice mletá |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
4 dl |
Zázvor mletý |
1 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 13 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- V rendlíku přivedeme k varu 3-4 dl vody, do ní nasypeme 200 g mandlí, necháme je přejít varem, scedíme a oloupeme. Mandle nakrájíme na tenké nudličky.
- Do mísy pokrájíme na kousky změklé máslo, které utřeme do pěny. Za stálého míchání přilijeme javorový sirup (1 dl), 1 lžíci mletého zázvoru, 1 lžíci mleté skořice, 2 lžičky mletého hřebíčku. Poté přidáme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a mandle. Těsto promícháme, dáme na pomoučený vál a důkladně rukama vypracujeme, až je hladké a vláčné. Utvoříme z něj váleček a dáme do chladničky na 1 hodinu odpočinout.
- Poté těsto rozválíme na plát silný asi 3-4 mm. Formičkami vykrojíme různá kolečka, srdíčka, květy, hvězdičky apod. Vykrojené cukroví poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Dáme je péct do předehřáté trouby na 170-190 °C. Upečeme je do zlatohněda, pečeme přibližně 10-12 minut.
- Vychladlé cukroví dáme na mísu a podáváme.