Voňavé cukroví se zázvorem a mandlemi

Ingredience


Hřebíček mletý 2 kávová lžička
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Mandle 200 g
Máslo čerstvé 220 g
Mouka pšeničná hladká T 650 500 g
Sirup javorový 1 dl
Skořice mletá 1 polévková lžíce
Voda pitná 4 dl
Zázvor mletý 1 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 3 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V rendlíku přivedeme k varu 3-4 dl vody, do ní nasypeme 200 g mandlí, necháme je přejít varem, scedíme a oloupeme. Mandle nakrájíme na tenké nudličky.
  2. Do mísy pokrájíme na kousky změklé máslo, které utřeme do pěny. Za stálého míchání přilijeme javorový sirup (1 dl), 1 lžíci mletého zázvoru, 1 lžíci mleté skořice, 2 lžičky mletého hřebíčku. Poté přidáme prosátou hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva a mandle. Těsto promícháme, dáme na pomoučený vál a důkladně rukama vypracujeme, až je hladké a vláčné. Utvoříme z něj váleček a dáme do chladničky na 1 hodinu odpočinout.
  3. Poté těsto rozválíme na plát silný asi 3-4 mm. Formičkami vykrojíme různá kolečka, srdíčka, květy, hvězdičky apod. Vykrojené cukroví poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Dáme je péct do předehřáté trouby na 170-190 °C. Upečeme je do zlatohněda, pečeme přibližně 10-12 minut.
  4. Vychladlé cukroví dáme na mísu a podáváme.