Ruské pirožky rasstěgaje s houbovou náplní
Ingredience
Cibule |
1 ks |
Droždí |
15 g |
Houby čerstvé |
250 g |
Kapie |
1 ks |
Máslo čerstvé |
150 g |
Mouka polohrubá |
400 g |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vaječný bílek slepičí |
1 ks |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
200 ml |
Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejprve připravíme těsto. Z polohrubé mouky, studené vody, 75 g rozpuštěného másla, 1 vejce, 0,5 lžičky soli a droždí vypracujeme těsto, které přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
- Hotové těsto vyválíme na placku, silnou asi 6 mm, ze které rádýlkem vykrájíme obdélníky o stranách 12x7 cm. Kratší strany potřeme bílkem a těsto podélným přeložením a stisknutím kratších stran vytvarujeme do formy loděk, které vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem.
- Zatímco těsto kyne, připravíme náplň. Směs očištěných čerstvých hub nakrájíme na malé kousky a spolu s drobně nakrájenou cibulkou je na másle podusíme. Směs osolíme, opepříme a promícháme s nastrouhaným uvařeným vejcem a zakysanou smetanou. Dále na tenké krátké proužky nakrájíme větší kapii.
- Hotovou směsí naplníme připravené těstové pirohy, ozdobíme proužky kapie a plech vložíme do předehřáté trouby, kde je pečeme asi 15 minut.
- Teplé rasstěgaje s houbovou náplní podáváme jako přílohu k zeleninovým polévkám i masovým bujonům.