Verzere, moldavský zelný piroh
Ingredience
Cibule |
3 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce |
Mouka polohrubá |
300 g |
Olej rostlinný |
100 ml |
Rozmarýn čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Šalvěj čerstvá |
1 polévková lžíce |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
100 ml |
Zelí kysané |
300 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jde o čtvercový piroh o rozměrech 25x25 cm se zelnou náplní. Těsto na tento piroh zpracujeme z 300 g polohrubé mouky, 100 ml vody, 100 ml oleje a soli. Těsto dobře vypracujeme, rozdělíme na dva díly, ze kterých vyválíme čtvercové placky o hraně 25 cm.
- Náplň připravíme z vymačkaného kysaného zelí, které pokrájíme, vložíme do mísy, kde je osolíme, přisladíme a smícháme s cibulkou orestovanou na 2 lžících másla a nastrouhanými vařenými vejci. Směs ochutíme sekanou šalvějí a rozmarýnem a dobře promícháme.
- Jeden čtverec těsta položíme na plech s pečícím papírem, poklademe ho náplní, uhladíme ji a druhým čtvercem piroh přikryjeme. Okraje zahneme, piroh potřeme rozehřátým máslem a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30-40 minut.
- Po upečení piroh znovu potřeme máslem, pokrájíme a podáváme.