Verzere, moldavský zelný piroh

Ingredience


Cibule 3 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 4 polévková lžíce
Mouka polohrubá 300 g
Olej rostlinný 100 ml
Rozmarýn čerstvý 0.5 polévková lžíce
Šalvěj čerstvá 1 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 100 ml
Zelí kysané 300 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jde o čtvercový piroh o rozměrech 25x25 cm se zelnou náplní. Těsto na tento piroh zpracujeme z 300 g polohrubé mouky, 100 ml vody, 100 ml oleje a soli. Těsto dobře vypracujeme, rozdělíme na dva díly, ze kterých vyválíme čtvercové placky o hraně 25 cm.
  2. Náplň připravíme z vymačkaného kysaného zelí, které pokrájíme, vložíme do mísy, kde je osolíme, přisladíme a smícháme s cibulkou orestovanou na 2 lžících másla a nastrouhanými vařenými vejci. Směs ochutíme sekanou šalvějí a rozmarýnem a dobře promícháme.
  3. Jeden čtverec těsta položíme na plech s pečícím papírem, poklademe ho náplní, uhladíme ji a druhým čtvercem piroh přikryjeme. Okraje zahneme, piroh potřeme rozehřátým máslem a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 30-40 minut.
  4. Po upečení piroh znovu potřeme máslem, pokrájíme a podáváme.