Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny

Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny - obrázek

Ingredience


Celer bulvový 0.25 ks
Česnek 5 stroužek
Cibule 1 ks
Máslo čerstvé 75 g
Mouka polohrubá 1 kg
Mrkev kořen 1 ks
Nové koření celé 0.5 kávová lžička
Olej rostlinný 350 ml
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Skopová plec 300 g
Špenát listový čerstvý 200 g
Sůl 5 kávová lžička
Voda pitná 3 l
Zakysaná smetana 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve v osolené vodě s celým pepřem a novým kořením vaříme na kostky nakrájené skopové maso. Asi po 90 minutách přidáme k masu velkou mrkev pokrájenou na větší kusy a čtvrtku menšího celeru. Když je maso měkké, vývar přecedíme, maso umeleme a mrkev s celerem nakrájíme na malé kostičky. Dále na másle orestujeme cibuli, přidáme drobně nasekaný předem spařený špenát, společně opečeme, podlijeme několika lžícemi skopového vývaru a krátce podusíme.
  2. V míse promícháme mleté maso s nakrájenou zeleninou, špenátem a prolisovaným česnekem, směs osolíme, opepříme a dobře promícháme.
  3. Mezitím připravíme těsto z 1 kg polohrubé mouky, 500 ml vlažné vody a 2 lžiček soli. Důkladně zpracované těsto necháme asi 15 minut odpočinout, potom z něho vyválíme placky, ze kterých tvořítkem vykrájíme kolečka.
  4. Kolečka poklademe nádivkou, pak je přehneme napůl, okraje dobře stiskneme a půlměsíce smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
  5. Horkou samsu podáváme se zakysanou smetanou jako dipem.