Samsa, uzbecké pirožky s náplní ze skopového masa a zeleniny
Ingredience
Celer bulvový |
0.25 ks |
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mouka polohrubá |
1 kg |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nové koření celé |
0.5 kávová lžička |
Olej rostlinný |
350 ml |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Skopová plec |
300 g |
Špenát listový čerstvý |
200 g |
Sůl |
5 kávová lžička |
Voda pitná |
3 l |
Zakysaná smetana |
400 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 150 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Nejdříve v osolené vodě s celým pepřem a novým kořením vaříme na kostky nakrájené skopové maso. Asi po 90 minutách přidáme k masu velkou mrkev pokrájenou na větší kusy a čtvrtku menšího celeru. Když je maso měkké, vývar přecedíme, maso umeleme a mrkev s celerem nakrájíme na malé kostičky. Dále na másle orestujeme cibuli, přidáme drobně nasekaný předem spařený špenát, společně opečeme, podlijeme několika lžícemi skopového vývaru a krátce podusíme.
- V míse promícháme mleté maso s nakrájenou zeleninou, špenátem a prolisovaným česnekem, směs osolíme, opepříme a dobře promícháme.
- Mezitím připravíme těsto z 1 kg polohrubé mouky, 500 ml vlažné vody a 2 lžiček soli. Důkladně zpracované těsto necháme asi 15 minut odpočinout, potom z něho vyválíme placky, ze kterých tvořítkem vykrájíme kolečka.
- Kolečka poklademe nádivkou, pak je přehneme napůl, okraje dobře stiskneme a půlměsíce smažíme dozlatova v rozpáleném oleji.
- Horkou samsu podáváme se zakysanou smetanou jako dipem.