Volovany, malé sladké ruské pirožky
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr krupice |
4.5 polévková lžíce |
Cukr práškový s vanilkovou příchutí |
100 g |
Cukr vanilka |
20 g |
Droždí |
20 g |
Hrozinky |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mléko polotučné |
180 ml |
Mouka polohrubá |
300 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Tvaroh jemný |
250 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Zakysaná smetana |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kynuté lístkové těsto na pirožky vyrobíme z 300 g polohrubé mouky, 180 ml mléka, 70 g másla, 1 žloutku, 20 g droždí, lžičky cukru a 0,5 lžičky soli.
- Těsto dobře vypracujeme, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout. Z vykynutého těsta vyválíme placku silnou 3-4 mm, z ní vykrájíme tvořítkem kolečka, u jedné třetiny koleček pak vykrojíme prostředek.
- Tvarohovou náplň připravíme z 250 g tvarohu, který smícháme se 3 lžícemi zakysané smetany, 1 žloutkem, lžičkou strouhané citronové kůry, 2 lžícemi hrozinek, 4 lžícemi cukru a 20 g vanilkového cukru.
- Na plech položíme pečící papír a na něj klademe na sebe vždy 2 plná a 1 vykrojené těstové kolečko, do vykrojeného prostředku klademe nádivku. Vykrojené středy z těstových koleček trochu rozválíme, naplníme zbylou náplní, přeložíme na půlměsíčky a okraje stiskneme. Naplněné půlměsíčky přidáme k volovanům na plech, který pak vložíme do předehřáté trouby asi na 15 minut.
- Hotové volovany pocukrujeme práškovým cukrem, podáváme je teplé i studené jako přílohu k čaji nebo vínu.