Telecí řízky zapečené se žampionovou omáčkou
Ingredience
Máslo čerstvé |
80 g |
Olej rostlinný |
30 ml |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Sýr Čedar |
80 g |
Telecí kýta |
600 g |
Mléko plnotučné |
120 ml |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
70 ml |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Žampiony čerstvé |
300 g |
Máslo čerstvé |
40 g |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Žampiony očistíme a nakrájíme nadrobno.
- Na másle s olejem z obou stran smažíme řízky dozlatova. Poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou postupně zředíme smetanou a mlékem (trochu odložíme na zředění žloutků) za stálého šlehání. Do hladké omáčky vmícháme žampiony, sůl, pepř, postupně zašleháme žloutky, které jsme rozmíchali v trošce mléka.
- Zapékací mísu vytřeme máslem, poskládáme do ní řízky, zalijeme žampionovou omáčkou a poklademe plátky sýra. Směs v předehřáté troubě zapečeme, až se sýr rozpustí.