Telecí řízky zapečené se žampionovou omáčkou

Ingredience


Máslo čerstvé 80 g
Olej rostlinný 30 ml
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Sůl 0.5 kávová lžička
Sýr Čedar 80 g
Telecí kýta 600 g
Mléko plnotučné 120 ml
Mouka pšeničná hladká 30 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 70 ml
Sůl 0.25 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Žampiony čerstvé 300 g
Máslo čerstvé 40 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Žampiony očistíme a nakrájíme nadrobno.
  2. Na másle s olejem z obou stran smažíme řízky dozlatova. Poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku vmícháme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou postupně zředíme smetanou a mlékem (trochu odložíme na zředění žloutků) za stálého šlehání. Do hladké omáčky vmícháme žampiony, sůl, pepř, postupně zašleháme žloutky, které jsme rozmíchali v trošce mléka.
  3. Zapékací mísu vytřeme máslem, poskládáme do ní řízky, zalijeme žampionovou omáčkou a poklademe plátky sýra. Směs v předehřáté troubě zapečeme, až se sýr rozpustí.