Grilovaná vepřová žebra marinovaná v pivu

Ingredience


Vepřová žebra 4 ks
Olej olivový extra panenský 5 polévková lžíce
Paprika mletá pálivá 0.5 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 kávová lžička
Bujón hovězí 5 dl
Česnek 4 stroužek
Chilli koření mleté 1 kávová lžička
Cukr krupice 1 polévková lžíce
Koření grilovací 4 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Pivo tmavé 12% 4,0% obj. 5 dl
Sójová omáčka Kikkoman 3 polévková lžíce
Sůl 1.5 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme marinádu: Do velkého hrnce si nalijeme 5 dl čistého hovězí bujónu, přilijeme k němu 5 dl černého sladkého piva, přidáme 4 lžíce grilovacího koření, 3-4 stroužky prolisovaného česneku, 3 lžíce sójové omáčky, 1 lžíci cukru, 1 lžičku chilli, 0,5 lžičky čerstvě pomletého černého pepře a 1 lžičku čerstvě pomletého pepře 4 barev a 1,5 lžičky soli. Marinádu důkladně promícháme. (Množství soli dáváme podle vlastní chuti. Když marinádu promícháme, tak až nakonec přidáme sůl.)
  2. Vepřová masitá žebra očistíme od blan, omyjeme je a osušíme. Vložíme je do marinády (musí být úplně ponořená) a necháme je v chladničce marinovat 24 hodin.
  3. Žebra poté uvaříme v té samé marinádě doměkka. Vaříme je pod poklicí pomalu přibližně 1,5-2 hodiny.
  4. Připravíme si směs na potírání žeber: Do misky dáme extra olivový olej, smícháme ho s červenou sladkou a pálivou paprikou.
  5. Uvařená marinovaná žebra vyjmeme z nálevu a necháme je vychladnout. Gril si rozpálíme na správnou teplotu. Žebra potřeme olejem a ugrilujeme je do zlatohněda. Během grilování žebra potíráme a otáčíme. Podáváme je hned teplá.