Vepřový pajšl se smetanou
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
2 kávová lžička |
Játra vepřová |
220 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Nové koření celé |
5 ks |
Ocet kvasný lihový |
2 kávová lžička |
Pepř bílý |
3 špetka |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Rozmarýn čerstvý |
1 polévková lžíce |
Sádlo škvařené |
75 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
5 dl |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 polévková lžíce |
Vepřové plíce |
400 g |
Vepřové srdce |
250 g |
Vepřový jazyk |
1 ks |
Voda pitná |
1.7 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 110 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné a dobře umyté vepřové vnitřnosti (srdce, plíce, játra, jazyk) dáme do hrnce, zalijeme je 1.7 litru vody, přidáme očištěnou celou cibuli, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, omytou snítku tymiánu, snítku rozmarýnu a sůl. Maso vaříme pod poklicí doměkka minimálně 90-100 minut.
- Uvařené maso vyjmeme z vývaru. Poté vývar přecedíme přes jemné síto do druhého hrnce. Jazyk omyjeme pod studenou vodou a oloupeme. Plíčka oddělíme od průdušnic, ze srdce a jater odstraníme blány a žilky. Všechno maso nakrájíme na širší nudličky.
- V dalším hrnci rozehřejeme sádlo s máslem, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme chladný masový vývar (1 litr) a pomalu za stálého míchání omáčku vaříme 10 minut. Dochutíme ji solí, cukrem, bílým pepřem a octem. Vložíme do ní pokrájené maso, promícháme a pomalu vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme 4 dl smetany, necháme povařit asi 1 minutu a plíčka odstavíme z plotny. Ještě vyšleháme 1 dl smetany na tuhou šlehačku.
- Plíčka s omáčkou dáme na talíře, každou porci ozdobíme kopečkem šlehačky a servírujeme.