Vepřový pajšl se smetanou

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Cukr krupice 2 kávová lžička
Játra vepřová 220 g
Máslo čerstvé 75 g
Mouka pšeničná hladká T 650 100 g
Nové koření celé 5 ks
Ocet kvasný lihový 2 kávová lžička
Pepř bílý 3 špetka
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Rozmarýn čerstvý 1 polévková lžíce
Sádlo škvařené 75 g
Smetana 33% (šlehačka) 5 dl
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 polévková lžíce
Vepřové plíce 400 g
Vepřové srdce 250 g
Vepřový jazyk 1 ks
Voda pitná 1.7 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné a dobře umyté vepřové vnitřnosti (srdce, plíce, játra, jazyk) dáme do hrnce, zalijeme je 1.7 litru vody, přidáme očištěnou celou cibuli, česnek, bobkový list, nové koření, celý pepř, omytou snítku tymiánu, snítku rozmarýnu a sůl. Maso vaříme pod poklicí doměkka minimálně 90-100 minut.
  2. Uvařené maso vyjmeme z vývaru. Poté vývar přecedíme přes jemné síto do druhého hrnce. Jazyk omyjeme pod studenou vodou a oloupeme. Plíčka oddělíme od průdušnic, ze srdce a jater odstraníme blány a žilky. Všechno maso nakrájíme na širší nudličky.
  3. V dalším hrnci rozehřejeme sádlo s máslem, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme chladný masový vývar (1 litr) a pomalu za stálého míchání omáčku vaříme 10 minut. Dochutíme ji solí, cukrem, bílým pepřem a octem. Vložíme do ní pokrájené maso, promícháme a pomalu vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme 4 dl smetany, necháme povařit asi 1 minutu a plíčka odstavíme z plotny. Ještě vyšleháme 1 dl smetany na tuhou šlehačku.
  4. Plíčka s omáčkou dáme na talíře, každou porci ozdobíme kopečkem šlehačky a servírujeme.