Pečená krkovice na česneku

Ingredience


Česnek 10 stroužek
Chléb konzumní 400 g
Kmín celý 2 kávová lžička
Masový vývar 7 dl
Mouka pšeničná hladká T 650 2 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
Pepř 4 barev 4 kávová lžička
Voda pitná 7 dl
Celer - nať 2 polévková lžíce
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. 3 dl
Vepřová krkovička 1 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omytou vepřovou krkovici osušíme a na několika místech maso nařízneme. Očištěný česnek prolisujeme a dáme misky. Přidáme k němu sůl, pepř 4 barev, olej a vše dobře promícháme. Touto směsí potřeme maso za všech stran, posypeme kmínem a proložíme omytými snítkami petrželky a celeru. Krkovici dáme do pekáče a odložíme do chladničky na 12 hodin.
  2. Druhý den maso podlijeme vývarem a pivem (2 dl). Dáme do předehřáté trouby na 180°C-200°C péct. Pomalu je pečeme pod poklicí a občas polijeme výpekem. Když je maso měkké a upečené se zlatou kůrkou, vyjmeme je z pekáče. Výpek vysmažíme na tuk, poprášíme moukou, kterou zpudka orestujeme. Přilijeme horkou vodu, černé pivo (1 dl), zprudka přivedeme k varu a za stálého míchání uvaříme hustší šťávu.
  3. Maso rozdělíme na talíře, polijeme šťávou a podáváme.
  4. Jako přílohu dáváme čerstvý bílý chléb.