Pečená krkovice na česneku
Ingredience
Česnek |
10 stroužek |
Chléb konzumní |
400 g |
Kmín celý |
2 kávová lžička |
Masový vývar |
7 dl |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Pepř 4 barev |
4 kávová lžička |
Voda pitná |
7 dl |
Celer - nať |
2 polévková lžíce |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Pivo tmavé 10% 3,7% obj. |
3 dl |
Vepřová krkovička |
1 kg |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 100 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytou vepřovou krkovici osušíme a na několika místech maso nařízneme. Očištěný česnek prolisujeme a dáme misky. Přidáme k němu sůl, pepř 4 barev, olej a vše dobře promícháme. Touto směsí potřeme maso za všech stran, posypeme kmínem a proložíme omytými snítkami petrželky a celeru. Krkovici dáme do pekáče a odložíme do chladničky na 12 hodin.
- Druhý den maso podlijeme vývarem a pivem (2 dl). Dáme do předehřáté trouby na 180°C-200°C péct. Pomalu je pečeme pod poklicí a občas polijeme výpekem. Když je maso měkké a upečené se zlatou kůrkou, vyjmeme je z pekáče. Výpek vysmažíme na tuk, poprášíme moukou, kterou zpudka orestujeme. Přilijeme horkou vodu, černé pivo (1 dl), zprudka přivedeme k varu a za stálého míchání uvaříme hustší šťávu.
- Maso rozdělíme na talíře, polijeme šťávou a podáváme.
- Jako přílohu dáváme čerstvý bílý chléb.